![]() |
329 milioane de Euro alocate reabilitarii falezelor litoralului romanesc stau in asteptare din cauza faptului ca statul roman nu gaseste suma necesara cofinantarii proiectelor.
Desi sunt considerate urgente de gradul zero, falezele litoralului romanesc al Marii Negre sunt in paragina iar fondurile necesare reabilitarii infrastructurii costiere exista, provin de la Uniunea Europeana, dar nu pot fi cheltuite.
Directia Apelor Dobrogea Litoral a anunat inca din 2008 faptul ca falezele litoralului romanesc reprezinta un pericol pentru persoanle care trec prin aceasta zona, dar lucrurile nu s-au schimbat in bine intre timp iar falezele romanesti se deterioreaza in continuare din ce in c mai mult din cauza lucrarilor abandonate si a lipsei banilor.
Pe hartie, malurile din Tuzla, Costinesti, Eforie si Constanta sunt in program de reabilitare, dar, in realitate, majoritatea lucrarilor nu au fost platite de Ministerul Mediului la timp asa ca firmele executante si-au retras oamenii de pe santier. Oficial, pentru lucrarile demarate in 2007 Guvernul s-a angajat sa plateasca 49 de milioane de euro, dar nu a virat decat 7,3 milioane.
Astfel, in prezent, se lucreaza doar pe doua tronsoane, la Tuzla si Costinesti, dar lucrurile se misca greoi, in asteptarea banilor de la Bucuresti. Lucrarile de consolidare a falezelor din Costinesti ar fi trebuit finalizate in luna mai a anului trecut, dar acestea au ramas in paragina.
Primarul comunei, Traian Cristea, care a catalogat lucrarile drept cel mai important proiect al Costinestiului din ultimii ani, spune ca valoarea lucrarilor se ridica la 24 de milioane de lei si au ca scop salvarea de efectele eroziunii a zonei costiere a localitatii. In plus, prin aceste lucrari se creeaza posibilitatea extinderii zonei de promenada cu doi kilometri.
Si in Eforie Nord si Sud situatia este asemenatoare intrucat zonele intens frecventate de turisti, malurile se pot surpa in orice moment.
Primarul din Eforie, Ovidiu Brailoiu, a declarat ca nu poate avansa o data la care vor fi demarate lucrarile, in conditiile in care acestea sunt extrem de complexe si necesita sume foarte mari de bani. Edilul spera totusi ca, pana la debutul sezonului estival, sa fie securizate macar malurile din zona Belona si Cazino, unde fluxul turistilor este mare.
Aceste lucrari, considerate de interes public cu caracter social, au ramas insa numai pe hartie, desi documentatia a fost depusa la Ministerul Mediului, care ar fi trebuit sa aloce 4.800.155 lei fara TVA numai pentru aceasta zona.
Reprezentantii Ministerului Mediului au anuntat ca au in vedere realizarea de proiecte si depunerea lor pentru a obtine finantare prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, in cadrul axei specifice, dar demersurile au loc cu incetinitorul, desi Romania are la dispozitie peste 329 de milioane de euro destinati zonei costiere. Acesti bani pot fi folositi pentru constructia de diguri, pentru extinderea plajelor de la Marea Neagra si pentru stoparea eroziunii costiere.
Autoritatile de mediu romanesti sunt extrem de bine informate in legatura cu gradul periculos de degradare a zonelor costiere, ele avand la dispozitie concluziile a doua studii realizate de specialisti din SUA, ale caror recomandari nu le-a respectat insa nimeni.
Sursa: Financiarul.com