StiriONG – 329 mil. € alocate litoralului romanesc raman in asteptare

0

329 milioane de Euro alocate reabilitarii falezelor litoralului romanesc stau in asteptare din cauza faptului ca statul roman nu gaseste suma necesara cofinantarii proiectelor.

Desi sunt considerate urgente de gradul zero, falezele litoralului romanesc al Marii Negre sunt in paragina iar fondurile nece­sare reabilitarii infrastructurii costiere exista, provin de la Uniunea Eu­ropeana, dar nu pot fi cheltuite.

Directia Ape­lor Do­brogea Litoral a anunat inca din 2008 faptul ca falezele litoralului romanesc reprezinta un pericol pentru persoanle care trec prin aceasta zona, dar lucrurile nu s-au schimbat in bine intre timp iar falezele romanesti se deterioreaza in continuare din ce in c mai mult din cauza lucrarilor aban­donate si a lipsei banilor.

Pe hartie, malurile din Tuz­­la, Cos­ti­nesti, Eforie si Con­stanta sunt in pro­gram de reabilitare, dar, in rea­li­ta­te, ma­joritatea lucrarilor nu au fost platite de Ministerul Me­­diului la timp asa ca fir­mele executante si-au re­tras oa­menii de pe santier. Ofi­cial, pentru lucrarile demarate in 2007 Gu­vernul s-a angajat sa plateasca 49 de milioane de euro, dar nu a virat decat 7,3 milioane.

Astfel, in prezent, se lu­creaza doar pe doua tronsoane, la Tuzla si Costinesti, dar lu­crurile se misca greoi, in as­teptarea banilor de la Bucuresti. Lucrarile de consolidare a falezelor din Cos­tinesti ar fi trebuit finalizate in luna mai a anului trecut, dar acestea au ramas in paragina.

Primarul comunei, Traian Cristea, care a catalogat lucrarile drept cel mai important proiect al Costinestiului din ultimii ani, spune ca valoarea lucrarilor se ridica la 24 de mi­lioane de lei si au ca scop salvarea de efectele eroziunii a zonei costiere a lo­calitatii. In plus, prin aceste lucrari se creeaza posibilitatea extinderii zonei de promenada cu doi kilometri.

Si in Eforie Nord si Sud situatia este asemenatoare intrucat zonele in­tens frecventate de turisti, ma­lu­rile se pot surpa in orice moment.

Primarul din Eforie, Ovidiu Brailoiu, a de­clarat ca nu poa­te avansa o data la care vor fi demarate lu­cra­rile, in conditiile in care aces­tea sunt extrem de com­plexe si nece­sita sume foarte mari de bani. Edi­lul spera totusi ca, pana la debutul se­zo­nu­lui estival, sa fie se­cu­rizate macar malurile din zona Belona si Cazino, unde flu­xul turistilor este mare.

Aceste lucrari, con­siderate de in­teres public cu caracter social, au ramas insa numai pe hartie, desi documentatia a fost depusa la Mi­nisterul Mediului, care ar fi trebuit sa alo­ce 4.800.155 lei fara TVA numai pen­tru aceasta zona.

Reprezentantii Ministerului Mediului au anuntat ca au in vedere realizarea de proiecte si depunerea lor pentru a obtine finantare prin Progra­mul Operational Sectorial (POS) Mediu, in cadrul axei specifice, dar demersurile au loc cu incetinitorul, desi Romania are la dispozitie peste 329 de milioane de euro destinati zonei costiere. Acesti bani pot fi folositi pentru constructia de di­guri, pentru extinderea plajelor de la Ma­rea Neagra si pentru stoparea ero­ziunii costiere.

Autoritatile de mediu roma­nesti sunt ex­trem de bine informate in legatura cu gradul pericu­los de degra­dare a zonelor costiere, ele avand la dispo­zitie concluziile a doua studii rea­lizate de specialisti din SUA, ale caror reco­mandari nu le-a respectat insa nimeni.

Sursa: Financiarul.com