StiriONG – 86,2 % dintre cetateni declara ca stiu cazuri de coruptie

0
862-dintre-cetateni-declara-ca-stiu-c-3331t-8213232

Asociatia Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila – Agenda 21 anunta lansarea publica a studiului: Perceptia cetatenilor asupra coruptiei din institutiile publice: cauze, practici, prevenire. Studiul este elaborat in cadrul proiectului „Coruptia ne priveste pe toti!”.

Conform studiului, frecventa cu care cetatenii merg la diferite institutii publice in vederea rezolvarii unei probleme este destul de scazuta. 50,3% merg mai rar de o data pe an sau niciodata la primarie. In ceea ce priveste gradul de cunoastere a unor cazuri de coruptie, 36,9% dintre respondenti au declarat ca stiu cazuri de coruptie, prin experienta personala sau din presa locala, procentul celor care au dat exemple din totalul celor care au afirmat acest lucru, este de 86,2%.

44% dintre exemplele date se refera la situatii generale de rezolvare a unei probleme prin plati informale (spaga/mita la medic, la scoala, la politie sau la angajare). Alte exemple de cazuri de coruptie identificate: tratament discriminatoriu si nepotism (2,52%), achizitii publice si utilizarea nejustificata a banilor publici (2,52%), cazuri de coruptie in care au fost implicati actori locali sau reprezentanti ai administratiei locale si centrale, politicieni (21%).

In ceea ce priveste sursele de informare cu privire la coruptie, mass-media se afla pe primul loc ca sursa credibila in furnizarea informatiilor despre coruptie, fiind mentionata de 73,54% dintre cetateni.

„Coruptia este un fenomen larg raspandit in Romania, de aceea eforturile pentru rezolvarea acestei probleme trebuie depuse nu numai de autoritatile responsabile, ci si de simplii cetateni.  Proiectul isi doreste sa stimuleze o atitudine si un comportament responsabil al tuturor actorilor implicati pentru diminuarea si combaterea acestui fenomen”, a declarat Nina Cugler, Presedinte Executiv, APDD Agenda – 21.

Prin elaborarea studiului s-a urmarit masurarea perceptiei cetatenilor asupra fenomenului coruptiei din Romania, din perspectiva principiilor eticii si integritatii functionarilor publici si identificarea rolului cetatenilor in prevenirea faptelor de coruptie.

Realizat in perioada 28 aprilie – 25 mai 2010, prin ancheta pe baza de interviu a 1200 de cetateni din judetele Cluj, Dolj, Harghita, Ilfov, Neamt si din Municipiul Bucuresti – sectorul 6, studiul se particularizeaza ca initiativa venita din partea societatii civile, informatiile obtinute din chestionare fiind completate cu date din fisele de observatie a 30 de monitori – voluntari, care au aplicat chestionarele si au dialogat cu cetatenii. Studiul va fi publicat si distribuit la nivel national.

Proiectul “Coruptia ne priveste pe toti!” propune crearea unui model de parteneriat public – privat intre institutii/autoritati publice locale si societatea civila cu scopul prevenirii si combaterii coruptiei, prin instituirea unor mecanisme de monitorizare a modului in care se pune in practica legislatia specifica si Strategia Nationala Anticoruptie in 16 institutii si autoritati publice locale din judetele Cluj, Dolj, Ilfov, Harghita, Neamt si din Municipiul Bucuresti.

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin programul „Facilitatea de Tranzitie 2007 – Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei”, si coordonat de Asociatia Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila – Agenda 21, in parteneriat cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati Asociatia Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila – Agenda 21, telefon 021 311 40 76, e-mail [email protected], persoana de contact Nina Cugler.