StiriONG – A doua editie a Forumului ONG-urilor de la Marea Neagra s-a incheiat promitator! (VIDEO)

0

In perioada 29-31 octombrie a avut loc la Hotelul Radisson SAS, din Bucuresti, a doua editie a Forumului ONG-urilor de la Marea Neagra, sau Black Sea NGO Forum. Scopul pentru care s-au intalnit in acest context aproximativ 150 de participanti- reprezentanti ai ONG-urilor din regiunea extinsa a Marii Negre, donatori internationali si guvernamentali si analisti  politici- a fost pentru a incearca sa contureze propuneri pentru incurajarea cooperarii statelor in discutie si pentru implementarea Sinergiei Marii Negre. 

“Acest Forum (…) corespunde spiritului implementarii Sinergiei Marii Negre. Organizatiile neguvernamentale din diverse regiuni se afla astazi, aici, impreuna pentru a gasi solutii comune problemelor comune carora trebuie sa le faca fata ”, a declarat Comisarul European Leonard Orban.  

Deschiderea celei de-a doua editii a Forumului ONG-urilor de la Marea Neagra a fost onorata de prezenta si discursurile unor personalitati relevante pentru tema dezbatuta in cadrul evenimentului: Domnul Leonard Orban, comisar european pentru multilingvism, Bogdan Mazuru, Secretar de Stat si Ambasadorul Suediei la Bucuresti, Mats Ĺberg, reprezentand presedintia suedeza a UE.  

Discursurile prezentate in sesiunea introductiva a acestui eveniment cu tema „NGOs in Times of Crisis”, au pus accentul pe nevoia de a ne orienta catre gasirea unor solutii comun valabile si a unor oportunitati oferite de crizele–  economica, politica si identitara-  existente in sectorul asociativ din jurul Marii Negre, in special la cea economica, pentru a le putea depasi cat mai usor cu putina.

Este o perioada dificila atat pentru guverne cat si pentru societate, atat pentru ONG-uri, cat si pentru donatori, dar trebuie sa cautam in ea motivatii si oportunitati pentru a realiza ce ne-am propus si pentru ca, odata depasita, sa devenim mai intariti, mai solidari si mai dinamici” a declarat Bogdan Mazuru, reprezentantul Ministerul Afacerilor Externe. 

Una dintre nevoile primare pe care societatea civila de la Marea Neagra trebuie sa o aiba in vedere in viitorul apropiat este aceea de a concretiza cooperarea interstatala in cat mai multe proiecte, dupa cum afirma Leonard Orban, societatea civila fiind responsabila cu solutionarea acestei lipse de coagulare in regiune, care nu poate decat sa amplifice efectele crizelor, la nivel international.

Societatea civila romaneasca poate si trebuie sa isi asume un rol important in procesele de coagulare a cooperarii regionale neguvernamentale sau in parteneriatele public-privat”, conform lui Bogdan Mazuru.

Referitor la Sinergia Marii Negre, Leonard Orban a declarat urmatoarele: “Sinergia Mării Negre este deja funcţională. Pe lângă activităţile care sunt în derulare, de exemplu cele din domeniul tehnologiei telecomunicaţiilor, vom lansa în curând trei importante parteneriate sectoriale: în domeniul mediului, transportului şi energiei”.

Alina Inayeh, reprezentand Black Sea Trust, a expus perspectiva regionala a problemei “crizelor de la Marea Neagra” si a atins un punct foarte important care de multe ori este plasat in plan secund cand analizam raportul ONG-uri-criza, anume ca, in definitv, aceste crize- fie ele politice, identitare sau economice- reprezinta motorul care pune in misacare societatea civila. Scopul ONG-urilor este solutionarea sau ameliorarea efectelor create de aceste crize, asadar, ele pot fi si trebuie sa fie privite nu atat ca o amenintare la adresa societatii civile, cat ca o oportunitate, ca un factor mobilizator: “in orice criza gasesti o oportunitate”.

In continuare, reprezentanti ai societatii civile din Armenia, Azerbaijan, Georgia, Republica Moldova si Rusia au expus probleme specifice fiecarei tari in ceea ce priveste atitudinea autoritatilor fata de ONG-uri, efectele zonelor tensionate sau conflictuale asupra activitatii societatii civile, problema ONG-urile influentate politic, rolul de “watchdog” pe care trebuie sa si-l asume sectorul asociativ.

In sesiunea de intrebari de la sfarsitul acestor expuneri s-au dezbatut teme precum diferenta dintre organizatiile neguvernamentale si cele guvernamentale la nivel de structura si managment, modalitati prin care guvernele anumitor state aleg sa descurajeze activitatile intreprinse de ONG-uri considerate oponente ale sistemului de guvernare, problema ONG-urilor “loiale” guvernului in comparatie cu cele care propun schimbari,  plus alte probleme legate de contextul in care isi desfasoara activitatatile ONG-urile din statele reprezentate la Forum.

Incepand cu ora 14:00 au avut loc in paralel, timp de trei ore, cinci  seminarii tematice deschise, cu urmatoarele teme: Democratie- Corectitudinea alegerilor si monitorizarea acestora; Drepturile Omului- Libertatea presei si de expresie; Mediul- Schimbarile climatice/ Cooperarea regionala la Marea Neagra; Drepturile copilului- Protectia Copilului/ Violenta impotriva copiilor; Protectia Sociala- Servicii sociale/ Servicii de sanatate.

In cadrul acestor seminarii a existat un timp dedicat prezentarilor unor situatii concrete de catre specialisti in respectivlele teme, din diferite state, urmat de o sesiune de dezbateri libere intre participanti pentru gasirea unor posibile solutii, metode de ameliorare a problemelor expuse sau schimb de bune practici intre reprezentantii tarilor participante.