StiriONG – Abuzul copiilor pe internet, o problema ridicata de Salvati Copiii

0

Salvati Copiii a emis un comunicat in care mentioneaza ca in perioada mai – iulie 2009  Helpline.sigur.info a primit peste 250 de apeluri si sesizari. Peste 75% dintre apeluri au fost valide, problemele semnalate cel mai des fiind hartuirea si abuzul pe Internet sub toate formele sale – agresiunea verbala, calomnierea, furtul de date personale.

Conform sesizarilor, agresiunea verbala si calomnierea au loc preponderent intre adolescenti (14-17 ani), prin programele de mesagerie si e-mail, victimele acestor abuzuri fiind, in majoritatea cazurilor, fete. Cauzele principale sunt legate de diverse conflicte personale intre cei implicati, precum esecul relatiilor sau dorinta de razbunare. In privinta furtului de date, acesta se produce prin preluarea unor poze sau date personale – de exemplu numarul de telefon – de pe retelele sociale si postarea lor pe alte site-uri, in contexte defaimatoare, fara acordul persoanelor respective.

Alt pericol cu care copiii se confrunta in mediul on-line sunt site-urile cu continut ilegal sau daunator – de obicei site-uri care indeamna la violenta, ura rasiala sau discriminare ori site-uri cu continut pornografic. De asemenea, exista pericolul de a intra in contact cu abuzatori, persoane intalnite in chat-rooms sau prin schimbul de mesaje, care pot exploata naivitatea copiilor si comite abuzuri sau infractiuni, precum abuzuri sexuale ori fizice la adresa copilului sau membrilor familiei acestuia, furturi etc.

Apelantii au obtinut din partea operatorilor helpline.sigur.info informatii cu privire la modalitatile de interventie si metodele de protectie impotriva acestor pericole. S-a observat, astfel, necesitatea unor reglementari legale stricte privind mediul on-line, precum si a unei colaborari mai eficiente intre institutiile si autoritatile abilitate sa previna sau sa intervina in astfel de cazuri.

Peste 70 de tineri voluntari Salvati Copiii continua sa sustina si pe timpul verii sesiuni de informare si constientizare privind modalitatile de a folosi in siguranta Internetul si noile tehnologii de comunicare. De la momentul lansarii Sigur.info (februarie 2009) si pana in prezent, peste 2.500 de utilizatori Internet din Bucuresti, Iasi, Oradea si Timisoara au participat la sesiunile interactive de informare iar pentru al doilea semestru se pregatesc noi sesiuni de training-uri in alte localitati, precum Giurgiu, Brasov, Targu Mures si Constanta. Suportul activitatilor este reprezentat de cele patru tipuri de brosuri ale programului, adresate cate unui grup-tinta specific (copii, adolescenti, parinti si cadre didactice) si cuprind cate 10 sfaturi despre o navigare sigura pe Internet.

Activitatile continua si pe perioada verii, sub forma de campanii stradale in parcurile din Bucuresti, Suceava, Oradea si Craiova si Caravana Sigur.info, in spatii special amenajate din Bucuresti si judetul Iasi. De asemenea, voluntarii Salvati Copiii se afla si in statiunile de pe litoral, unde au sustinut, cu sprijinul Politiei Municipale Constanta, sesiuni de informari in perioada 22-25 iulie pe plaja din Mamaia, urmand sa viziteze si taberele de copii din Eforie Sud, Navodari si Costinesti.

In Bucuresti, s-au desfasurat sesiuni de informare in parcul Cismigiu (21-22 iulie) si in parcul Titan (8 si 10 august), la care au participat peste 700 de persoane. Urmeaza actiuni de informare in parcul Tineretului (14 -15 august), Herastrau (17-20 august) si parcul Carol (28-29 august).