StiriONG – Active Citizens – Tineri implicati in comunitate, schimbari pozitive de IMPACT

0

13 proiecte in beneficiul comunitatii propuse de membrii cluburilor de initiativa comunitara pentru tineri IMPACT vor primi sprijin pentru implementare din partea British Council, in cadrul proiectului „Active Citizens”.

Peste 1000 de tineri participanti au invatat sa scrie si sa implementeze proiecte in beneficiul comunitatii prin intermediul proiectului „Active Citizens” si au fost incurajati sa isi puna in practica toate cunostintele de cetatenie activa dobandite. Tinerii au identificat nevoi specifice comunitatilor din care provin si au propus proiecte de actiune sociala ce pot solutiona aceste nevoi.

Juriul format din reprezentanti ai British Council si ai Fundatiei Noi Orizonturi, alaturi de trei reputati jurnalisti – Cristina Bazavan (Tabu), Iaromira Popovici (Dilema Veche) si Cristi Lupsa (Decat o Revista) – a selectat 12 proiecte din cele 39 de propuneri depuse de tinerii din cluburile IMPACT. Cel de-al 13-lea proiect castigator a fost desemnat prin intermediul retelei Facebook.

Initiativele care vor beneficia de sprijin financiar din partea British Council sunt: „Provoaca tineretul pentru a schimba comunitatea!” (Clubul IMPACT National, Colegiul National Iasi, jud. Iasi), „Prietenii mei de la Pollicino” (Clubul IMPACT New Life, Colegiul Economic Hermes, Petrosani, jud. Hunedoara), „BOOK-inistii Reading Club” (Clubul IMPACT 36 CreActorii, Scoala „Vasile Conta”, Iasi, jud. Iasi), „In jurul pianului” (Clubul IMPACT Scoala cu cls. I-VIII nr. 30, Scoala cu cls. I-VIII nr. 30, Timisoara, jud. Timis), „Mestesugul e bratara de aur” (Clubul IMPACT 4 You, Grupul Scolar Economic de Turism Iasi, jud. Iasi), „Un tanar sanatos, un cetatean activ!” (Clubul IMPACT Barnova, Barnova, jud. Iasi), „Forta ratiunii vs. ratiunea fortei” (Clubul IMPACT Musatinii, Grupul Scolar „Vasile Sav”, Roman, jud. Neamt), „Digul sperantei” (Clubul IMPACT Temerarii, Scoala de Arte si Meserii Adjudeni, jud. Neamt), „Gradina culturala Barnova”, (Clubul IMPACT Barnova, Barnova, jud. Iasi), „Fii tu primul ajutor!” (Clubul IMPACT Decebal, Colegiul Tehnic Decebal, Drobeta Turnu Severin, jud. Mehedinti), „Blidul de lemn” (Clubul IMPACT Romani cu norma intreaga, Scoala Generala „I.G.Duca”, Petrosani jud. Hunedoara), „Serveste orasul” (Clubul IMPACT 1 Lupeni, Lupeni, jud. Hunedoara), „Pe urmele violentei” (Clubul IMPACT Shakespeare, Liceul Teoretic „W. Shakespeare”, Timisoara, jud. Timis).

Numarul mare de proiecte primite este un indicator al faptului ca ne-am atins scopul, si anume, sa motivam numerosi tineri sa demonstreze ca pot fi cetateni activi responsabili, gata sa se implice, in mod voluntar, in interesul comunitatii lor”, a declarat Alina Constantinescu, Governance Projects Manager, British Council Romania. „Ne bucuram ca in urma procesului de jurizare au iesit castigatoare proiecte care vor acoperi o tematica foarte diversa: ecologie, protectie sociala, dialog intercultural, educatie pentru sanatate etc.”, a adaugat Alina Constantinescu.

Active Citizens este o initiativa cu impact, lucru dovedit de numarul mare de propuneri de proiecte in serviciul comunitatii depuse de tineri,” a declarat Alexandra Ioan, Manager de proiect Fundatia Noi Orizonturi. „Acest lucru ne arata ca tinerii sunt capabili sa identifice nevoile din comunitatiile lor si, mai mult decit atat, sunt hotarati sa actioneze, gasind solutii eficiente si creative pentru aceste probleme si aducand o schimbare pozitiva in comunitate si un model de comportament civic pentru cei mici si cei mari”, a adaugat Alexandra Ioan.

Criteriile de selectie ale proiectelor au urmarit claritatea si realismul nevoii identificate in comunitate, modul de prezentare si scriere a proiectului, ingeniozitatea solutiei propuse si originalitatea abordarii si expunerii, impactul pe termen scurt si lung al proiectului, inventivitatea si realismul dovedite in modalitatile de asigurare a sustenabilitatii financiare pe termen lung, modul de implicare a membrilor echipei si a partenerilor in proiect, modalitatile de asigurare a vizibilitatii proiectului in comunitate.