StiriONG – Adevarul: Cum invatam dupa 20 de ani de libertate

0

Acum doua decenii, elevul era pus sa-si recite lectiile si nu avea o relatie foarte apropiata cu profesorul, copiii de astazi cer ore captivante si au nevoie ca dascalii sa-i ajute sa devina independenti emotional. In anii ’80, uniforma era obligatorie, lectia se preda clasic, iar elevii nu erau incurajati sa gandeasca. Azi, informatia este atat de multa incat copiii trebuie sa invete sa o selecteze.

Imediat ce ajung pe bancile scolii si sunt integrati intr-un grup, copiii incep sa-si puna multe intrebari, fara a avea inca curajul de a vorbi despre ce ii framanta. Acum 20-30 de ani, parintii sau profesorii nu pierdeau foarte mult timp pentru a dezvolta abilitatile de viata ale copilului. In prezent, nevoile si abilitatile elevilor se schimba de la an la an.

Spre exemplu, unii copii stiu sa lucreze pe calculator si Internet inca de la 3 ani. Adultii de langa el trebuie sa inlature pericolele si sa-l ajute sa-si foloseasca aptitudinea cat mai sanatos.

 “Cum scap de timiditate?”, “La ce ma ajuta sa fiu sanatos?”, “Cum imi castig increderea in sine?”, “Cand am o problema, cui ii spun?” – toate acestea sunt intrebari care au nevoie de raspunsuri pentru un scolar sau un liceean. Raspunsurile le poate gasi nu doar in familie, ci si la clasa. Mai mult decat un IQ ridicat, copilul are nevoie de inteligenta emotionala.

Lucrul in echipe si dezbatere in clasa

Fiecare generatie de copii cere alte metode de predare, crede profesoara Maricica Manole din Iasi. Ea spune ca, in primul rand, profesorul trebuie sa devina partenerul elevilor si sa fie creativ. “Dupa ce am fost la cursuri despre nevoile in schimbare ale copiilor, mi-am schimbat viziunea. Stiu mai bine ce trebuie oferit copiilor prin educatia acordata in scoala”. Maricica Manole a participat la cursurile organizate  de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Alte metode: profesorul de geografie din Calarasi, Cristian Puisor, ii implica pe copii la cursuri prin dezbatere, lucru pe grupe sau jocuri de energizare.

Cristina Gherman preda  limba romana si franceza la Colegiul National „Doamna Stanca” din Satu Mare. Ea spune ca lectiile ei sunt mult mai interactive decat erau cele din trecut si datorita tehnologiei. „De cativa ani folosesc videoproiectorul si laptopul in timpul lectiilor”.

 Ea isi doreste ca elevii sai sa se poata baza pe ea, atunci cand iau decizii. Mari Elena Belciu, inspector de geografie la Calarasi, spune ca ii motiveaza pe copii sa argumenteze, si nu sa recite lectia. „Ma informez de pe diferite site-uri, particip la cursuri de formare, experimentez metode la clasa, organizez focus-grupuri ca sa le identific nevoile”.

Diferenta de generatii, vazuta de profesori

Maricica Manole este profesoara de fizica la Scoala “Elena Cuza” din  Iasi. Are 47 de ani si a predat multor generatii. Ea spune ca dorintele copiilor de atunci erau mai practice”.

De la an la an, lucrurile s-au schimbat: elevul are un volum mare de informatii, dar nu invata clar in scoala si cum  sa filtreze informatia sau cum sa ia decizii, iar copilul devine  confuz.

Comunicarea reala este limitata, deoarece este inlocuita cu cea de pe internet, crede profesoara Manole: “O  mare parte a timpului liber o petrece in fata calculatorului”. Alte cauze actuale care ii pot dezorienta pe elevi sunt “sedentarismul sau implicarea emotionala in cazul separarii dintre parinti, cand este pusa problema cu care dintre acestia va locui”, afirma profesoara.

Generatia noua, usor superficiala

Cristian Puisor, dascal din Calarasi, spune ca partea negativa a diferentei dintre generatii este ca majoritatea elevilor de astazi cred ca pot obtine orice „printr‑o scurtatura. Exista dezinteres pentru orice activitate care presupune efort indelungat, lipsit de recompense substantiale. Nimic din societatea actuala nu ii motiveaza suficient”.

O parere similara are si Mari Elena Belciu, inspector de geografie la Calarasi. Ea crede ca unii elevi speculeaza si doresc succese scolare , rapide, fara munca”. Aceiasi copii sunt obositi si nu stiu ce isi doresc”.

De cealalta parte, Cristina Gherman, profesoara din Satu Mare, marturiseste ca nu ii place sa priveasca elevul de azi cu nostalgia trecutului si ca generatiile se aseamana intr-o anumita masura: „descoperim simultan imperiul „Google”, asa cum probabil cei din trecut descopereau enciclopediile”.

Cursuri de specializare pentru dascali

Anul acesta, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a invatat 100 de profesori cum sa stimuleze la clasa abilitatile de viata ale copiilor. Alti 160 au participat lacursurile despre nevoile actuale ale elevilor.  Organizatia va mai organiza cursuri pentru profesori si in anul scolar viitor.

De altfel, unul dintre participantii la traininguri a reusit sa introduca disciplina „Nevoi emergente ale educabililor” la un masterat in cadrul Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad, din anul universitar 2011-2012.

“De cativa ani folosesc videoproiectorul si laptopul in timpul lectiilor, de curand am la dispozitie o tabla interactiva.”

Ctiti articolul integral pe site-ul adevarul.ro