StiriONG – Aniversare: 20 de ani de la momentul in care a fost adoptata Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului!

0

La 20 noiembrie 1989, Adunarea Generala a Natiunilor Unite adopta Conventia Drepturilor Copilului, document tradus in limbile araba, chineza, engleza, franceza, rusa si spaniola. In luna decembrie 2008, documentul fusese deja ratificat de 193 de state, inclusiv fiecare tara membra a Natiunilor Unite, cu exceptia SUA si a Somaliei. Acest document va fi pentru statul roman post-decembrist printre primele pe care le va ratifica in luna septembrie a anului 1990.

Organizatia World Vision a dorit sa afle ce cred copiii din tarile situate in regiunea Orientul Mijlociu si Europa de Est despre acest document, despre drepturile lor si in ce masura aceste drepturi sunt cunoscute si respectate. Copiii provin din tari care inca se confrunta cu saracia, razboiul si dezastrele.

“Mult timp nu am stiut ca am drepturi. Copiii din mediul rural, mai ales, nu primesc suficiente informatii despre asta”, a spus Patricia, 18 ani, din Romania.

“Copiii nu pot face nimic daca nu-si cunosc drepturile…Nu vor avea un viitor si vor deveni niste adulti tristi”, a spus Mariam, 13 ani, din Liban.

“La scoala nu invatam si nu vorbim despre drepturile noastre. Sunt multi copii care nici macar nu au aflat ca exista asa ceva. Pur si simplu nu au nicio idee despre ce contine Conventia Drepturilor Copilului”, a spus Fjoralba Aleka, 14 ani, din Albania

„Stiu ce sunt drepturile copilului! Este atunci cand ne jucam si cand ii ajutam pe alti copii atunci cand ne cer ajutorul, cand mergem la scoala si avem suficienti bani ca sa luam pranzul”, a spus Viktor, 7 ani, din Serbia si Muntenegru.

In urmatoarele doua saptamani World Vision va prezenta cateva din gandurile si opiniile copiilor din Romania.

World Vision isi desfasoara activitatea in municipiul Bucuresti si in judetele Cluj, Constanta, Dolj, Ialomita, Iasi, Valcea si Vaslui.