StiriONG – Artist si manager cultural la 16 ani in Bucuresti

0

„Artist si manager cultural la 16 ani” este un proiect produs Fundatia Ratiu Romania, voluntari si liceeni din sectorul 4 in perioada iulie 2010- martie 2011. Proiectul a urmarit formarea unor tineri cu oportunitati reduse, viitori profesionisti performanti, adaptabili, activi si creativi, pregatiti pentru o piata de munca dificil de patruns, intr-un context economic instabil, prin mijloace de educatie nonformala, ghidate de principii europene.

Fundatia Ratiu Romania anunta finalizarea proiectului „Artist si manager cultural la 16 ani” desfasurat in Bucuresti, in perioada iulie 2010 – martie 2011 si finantat de Comisia Europeana prin intermediul programului Tineret in Actiune.

AMC 16 a fost structurat in doua etape, urmarind sa ofere participantilor atat cunostinte teoretice, cat si oportunitatea de aplicare a acestora. Astfel, Fundatia a organizat traininguri de management al proiectelor, organizare de evenimente si curatoriat, pe parcursul carora elevii au reusit sa isi dezvolte abilitatile de lucru in echipa, comunicare eficienta si management al timpului.

Cele sase luni de teorie au avut o finalitate practica – organizarea de catre participanti a trei evenimente culturale. Astfel, incepand cu luna noiembrie 2010, acestia au lucrat pe elaborarea conceptului pentru evenimente, au identificat locatiile ideale pentru acestea si s-au ocupat de toate detaliile organizatorice. Finalul proiectului a fost reprezentat de organizarea si promovarea a trei evenimente in Bucuresti.

Evenimentele au avut ca subiecte teme importante pentru comunitatile locale – problema violentei scolare, a batranilor din institutiile dedicate si a lipsei de coeziune la nivelul sectorului 4 din capitala. Abordarea acestor subiecte au adus in discutie cateva dintre prioritatile la nivel european – combaterea discirminarii pe diverse criterii, egalitatea dintre persone care provin din medii diferite, toleranta si interculturalitate.

Evenimentul „Sectorul tau, atunci si acum” a avut ca scop punerea in contrast a unor imagini din sectorul 4 din perioada socialista si imagini ale acelorasi locuri dupa douazeci de ani de tranzitie catre capitalism si a avut loc la Colegiul National Ion Creanga din Bucuresti.

 “Dragostea in vremea razboiului. 65+” a pus in discutie situatia actuala a varstnicilor, prin sectiuni ca „biblioteca vie”, demonstratii de vals si can-can, proiectii de colaje filmate in perioada comunista si interbelica, la Clubul Taranului din cadrul Muzeului Taranului Roman.

„Violenta in scoala ta” s-a bazat pe rezultatele unui alt proiect cu adolescenti, Muzeul Violentei Scolare, derulat de Fundatia Ratiu in perioada octombrie 2009–iunie 2010 in sapte licee bucurestene.

Evenimentul „ Violenta in scoala ta” a fost creat in jurul conceptului de violenta in mediul social al elevului si a luat in considerare obiectele  rezultate in urma atelierelor mentionate mai sus. Elevii au folosit tehnici invatate de teatru invizibil si demonstratii de capoeira si au ales ca spatiu pentru eveniment Colegiul National Gheorghe Sincai.