StiriONG – ASA: Dorim elaborarea unei strategii de combatere a sinuciderilor!

0

Alianta Anti-Suicid Cluj -ASA- cere Ministerului Sanatatii elaborarea unei strategii nationale de combatere si prevenire a sinuciderilor, avansand necesitatea modificarii legii privind regimul armelor si munitiilor.

Presedintele aliantei, Doina Cosman, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca este nevoie si de o modificare a legii privind regimul armelor si munitiilor in sensul efectuarii unei expertize psihologice a viitorului beneficiar.

O strategie nationala care vizeaza diminuarea comportamentului suicidal nu poate sa nu fie cuprinsa intr-o strategie privind sanatatea mintala. Exista Centrul National de Sanatate Mintala, dar acesta nu are un program specific legat de diminuarea riscului suicidal in randul populatiei“, a afirmat Cosman. Aceasta a adaugat ca Alianta Anti-Suicid a transmis informari despre cercetarile efectuate pe tema preventiei suicidale, dar nu a primit niciun raspuns din partea factorilor guvernamentali si a Ministerului Sanatatii.

Rata medie a sinuciderilor la nivel national a fost de 12,9 la suta de mii de locuitori anul trecut, cele mai ridicate rate, intre 20 si 28 la suta de mii de locuitori, fiind inregistrate in judetele Dolj, Harghita si Covasna. Cele mai scazute rate, de 5 la suta de mii de locuitori, au fost inregistrate in judetele Vrancea, Prahova, Alba sau Mehedinti.  Anul trecut s-au inregistrat in Romania 2.802 sinucideri, din care 80 la suta barbati si 20 la suta femei. 

Cosman a afirmat ca cele mai intalnite metode de a-si lua viata descoperite la sinucigasi sunt spanzurarea – 76 la suta si aruncarea in fata unui tren sau de la inaltime. Datele colectate de Alianta Anti-Suicid Cluj indica o crestere a mortalitatii prin suicid a persoanelor din grupa de varsta intre 18-25 de ani in conditiile in care populatia tanara are la indemana mai des mijloace letale, cum ar fi arme de foc sau obiecte taioase. Alianta Anti-Suicid Cluj a fost infiintata in anul 1993 si are 35 de membri activi. Alianta a organizat, joi, la Cluj-Napoca, cu ocazia Zilei Mondiale de Preventie a Suicidului, dezbaterea cu tema “Preventia suicidului in diferite culturi.