StiriONG – Atitudinile romanilor fata de fenomenul saraciei in 2010

0

articol din “ACTUALITATEA”

Peste 60% dintre romani considera ca saracia este provocata de inechitatile din societate, arata cel mai recent studiu Eurobarometru privind fenomenul saraciei, realizat in cadrul Anului European pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale. 41% dintre romanii participanti la studiu sustin ca principala cauza a saraciei sunt salariile insuficiente pentru a acoperi toate cheltuielile unei persoane. In acelasi timp, 37% dintre romani sunt de parere ca saracia este generata de lipsa locurilor de munca si de numarul mare de someri.

Dintre categoriile sociale cele mai expuse pericolului saraciei, majoritatea romanilor indica persoanele varstnice. In toate celelalte tari participante la studiu, cu exceptia Romaniei si Olandei, majoritatea respondentilor considera ca cea mai vulnerabila categorie sociala este reprezentata de persoanele care nu au un loc de munca. Romania si Marea Britanie sunt singurele participante la studiu care indica persoanele varstnice ca fiind categoria cea mai expusa riscului de saracie (Romania cu 55% si Marea Britanie cu 43%), in vreme ce in Olanda, de exemplu, persoanele care nu au un grad inalt de educatie sunt considerate a fi cele mai expuse saraciei.

In 2010, la nivel european lipsa de educatie, de training sau lipsa abilitatilor profesionale, precum si  saracia “mostenita”, adictiile si traiul peste nivelul veniturilor sunt percepute ca fiind cele mai frecvente cauze “personale” care stau la baza saraciei.  Dintre toti europenii participanti la studiu, romanii si cipriotii considera in cea mai mare proportie ca saracia este, in principal, o problema transmisa din generatie in generatie sau “mostenita”.

Cei mai multi dintre romani (peste un sfert dintre participantii la studiu: 27%) considera ca o persoana este saraca atunci cand nu-si permite bunurile de stricta necesitate pentru a supravietui, 25% dintre romani sunt de parere ca o persoana se confrunta cu saracia atunci cand are resurse atat de limitate incat nu poate participa pe deplin la viata comunitatii in care traieste, in vreme ce 21% dintre compatriotii nostri cred ca o persoana este saraca atunci cand realizeaza un venit lunar care o situeaza sub pragul saraciei. 

Pentru rezolvarea problemei saraciei, romanii au cea mai mare incredere in biserica – 64%. fiind depasiti doar de maltezi care, de asemenea, au indicat instutiile religioase ca fiind factorii in care au cea mai mare incredere atunci cand vine vorba de combaterea saraciei.

Cu toate acestea, potrivit studiului Eurobarometru, 74% dintre europeni considera ca Uniunea Europeana joaca un rol important in lupta impotriva saraciei.

Saracia face parte din realitatea noastra, au recunoscut-o 76% dintre europeni, care sustin ca fenomenul este larg raspandit in tarile lor. Mai mult, saracia atrage dupa sine si o serie de urmari grave precum excluziunea sociala, accesul dificil la serviciile financiare si la cele sociale si poate cel mai alarmant, ingreunarea accesului la educatie.

Inspirandu-se din principiul solidaritatii care sta la baza constructiei europene, Uniunea Europeana si statele membre si-au unit eforturile pentru a declara 2010 Anul European pentru Combaterea Saraciei si Excluziunii Sociale. Obiectivul principal al Anului European 2010 a constat in cresterea gradului de sensibilizare a opiniei publice cu privire la problematica saraciei si excluziunii sociale si de a reinnoi angajamentul politic al UE si al statelor membre de a combate aceste doua fenomene. Initiativele Anului european s-au concentrat in jurul a patru obiective majore: recunoasterea dreptului celor care traiesc in saracie si sunt exclusi social la o viata demna si la un rol activ in societate; stimularea responsabilitatii comune si a participarii la lupta impotriva saraciei; promovarea incluziunii sociale si obtinerea unui angajament politic care sa duca la actiuni concrete de eradicare a saraciei si de combatere a excluziunii.

In Romania, activitatile Anului European au fost  implementate de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Mai multe informatii despre activitatile Anului European, inclusiv programul national, sunt disponibile pe site-ul web: www.2010againstpoverty.eu.