StiriONG – Bucuresti este cea mai poluata capitala din Europa

0
bucuresti-este-cea-mai-poluata-capitala-3307t-9947671

Din 47 de masuri antipoluare pe care Europa ne-a cerut sa le implementam in 2009, administratia Capitalei, au fost aplicate doar 12. Multe dintre cele nerealizate erau masuri simple.

Ca sa evite procedura, Capitala ar fi trebuit sa aplice 47 de masuri antipoluare, inca din 2009. Edilii nu au realizat decat 12 dintre acestea. O parte dintre masurile nerealizate ar fi fost dificil de implementat, insa nu imposibil, iar altele ar fi fost destul de simplu de aplicat.

Romania risca sa plateasca amenzi uriase fiindca primariile nu au redus poluarea din Bucuresti. Este vorba despre 100.000 de euro amenda zilnica, daca s-ar declansa procedura de infringement pe mediu, arata un document al municipalitatii.

Printre masurile ce nu au putut fi implementate se numara si crearea facilitatilor de tip park&ride – adica parcarea autovehiculelor ce vin din exteriorul orasului in zona de centura a Capitalei. De aici, utilizatorii masinilor ar fi urmat sa intre in oras cu mijloacele de transport in comun sau chiar pe biciclete. Autoritatile locale au motivat ca nu au putut realiza acest sistem fiindca le lipsesc spatiile pentru constructia respectivelor parcari. Ba mai mult, nici pe viitor nu vor avea unde sa construiasca asa ceva, au mai explicat.

Alta masura era aceea prin care autovehiculele in care circula trei sau patru persoane sa poata folosi benzile destinate transportului in comun. Aceasta ar fi avut menirea de a impulsiona populatia sa mearga grupat in aceeasi masina, acolo unde ar fi fost posibil, pentru a mai limita din poluare. Desigur, si in acest caz autoritatile au invocat lipsa parcarilor.

Alte doua masuri ar fi fost mai simplu de implementat, dar tot nu s-au materializat: in primul rand, parcarile pentru biciclete la institutiile publice, unitati de invatamant si centre comerciale. In document, primariile sunt acuzate ca nu conditioneza eliberarea autorizatiilor de constructii de amenajarea parcarilor de biciclete. In al doilea rand, primariile inca nu au reusit sa convinga prin stimulente lanturile comerciale cu parcari mari sa permite accesul masinilor riveranilor intre orele 22.00 si 8.00.

Specialistii de mediu au ajuns la concluzia ca aproape 70 la suta din poluarea Bucurestilor provine din traficul auto, in consecinta cele mai afectate zone sunt si cele mai circulate, respectiv cele aflate in inelului pericentral al orasului. Desigur, poluarea s-a extins mult si in afara acestui perimetru. In fiecare zi, in Capitala circula aproximativ o jumatate de milion de masini, unele inmatriculate in oras, altele aflate in tranzit.

Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului, Capitala ocupa primul loc in topul oraselor poluate din Uniunea Europeana, depasind Sofia, Atena sau Roma. Astfel, fiecare bucurestean inghite cinci tone de substante poluante pe an.

Dupa traficul auto, urmatoarele surse de poluare in Bucuresti sunt: centralele electrotermice, industria si unele instalatii de incalzire a locuintelor, de catre particulari. Cele sase CET-uri din Capitala produc uriase cantitati de monoxid de carbon ce rezulta din arderea carburantilor, alaturi de vaporii de apa. Rapoartele oficiale ale municipalitatii arata ca, in ultimii 20 de ani, suprafata spatiului verde a scazut in Bucuresti la mai mult de jumatate fata de nivelul avut in anul 1990. Organizatia Mondiala a Sanatatii ne-a impus limita de 50 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. Deocamdata, Capitala are numai 1.400 de hectare de spatiu verde. Din 1990 si pana in prezent, au fost taiati peste un milion de copaci.

Sursa: Gandul.info