StiriONG – Campania “Think free, go smoke-free” la Timisoara

0

Dupa lansarea din 14 iulie de la Bucuresti, Consiliul Tineretului din Romania – CTR, in parteneneriat cu Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis, Liga Studentilor din Facultatea de Mecanica Timisoara si Medical Engineering Association Romania, a organizat vineri, 16 iulie 2010 in Timisoara “Think free, go smoke-free!” – un proiect anti-fumat, desfasurat anual la nivel national. Campania este dezvoltata sub egida HELP – For a life without tobacco, program gestionat de Comisia Europeana.

Scopul proiectului este promovarea unui stil de viata sanatos in randul tinerilor, ca alternativa la consumul de tutun. In acest sens, au fost organizate o serie de activitati cu tematica anti-fumat, adresate in primul rand grupului tinta mentionat, dar si publicului larg, in general.

Ziua a inceput cu un seminar non-formal, in cadrul caruia tinerii participanti au avut ocazia de a discuta cu dna. dr. Kalliope Silberberg, consilier Promovarea Sanataţii in cadrul Directiei de Sanatate Publica Timiş, dna. subinspector Adela Sleam, coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog  Timis si dl. dr. Adrian Sturza, reprezentant al Medical Engineering Association Romania, profesor in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara, despre efectele consumului de tutun si cum se pot proteja de fumatul pasiv. Mai mult, acestia au participat activ in rezolvarea unei situatii conflictuale prezentate de actorii de la The Hooleelogans, in cadrul unei piese de teatru forum, si au oferit solutii creative pentru probleme legate de dependenta de tutun, prin activitati non-formale.

Totodata pe parcursul intregii zile, peste 120 de timisoreni care s-au plimbat prin centrul orasului si-au masurat nivelul de monoxid de carbon, au aflat sfaturi personalizate de renuntare la fumat si au primit mere in schimbul tigarilor.

Activitatile s-au incheiat cu o petrecere fara fum, organizata la Scart Loc Lejer, unde tinerii prezenti s-au bucurat de concursuri si distractie in aer curat. Participantii s-au aratat incantati de ideea unei astfel de petreceri, fiind dornici sa repete experienta.