StiriONG – Cat de pregatiti suntem pentru Schengen. Absolventi cu indulgenta

0
cat-de-pregatiti-suntem-pentru-schengen-3421t-6083339

Centrul Roman de Politici Europene a monitorizat timp de 6 luni (aprilie-septembrie 2010) activitatea autoritatilor Romane cu privirea la pregatirea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen in martie 2011.

CRPE a tinut o conferinta de presa in care a dat publicitatii rezultatele evaluarii independente a masurilor pe care autoritatile romane le-au luat pentru a accede in Spatiul Schengen incepand cu luna martie a anului viitor.

Autoritatile romane au avut de gestionat un proces complex, plin de tehnicalitati, avand la dispozitie 602 milioane de euro, bani alocati Romaniei prin Facilitatea Schengen. Incercam astfel sa aducem in atentia publicului procesul Schengen si sa suplinim lipsa de comunicare a autoritatilor romane pe acest subiect.

Romania este supusa acum ultimei faze de evaluare a acestui proces din partea Uniunii Europene iar de indeplinirea la timp a masurilor auto-asumate depinde integrarea tarii in spatiul Schengen in luna martie 2011.

In ultima perioada s-au inmultit semnalele politice negative venite din partea unor tari europene care leaga accederea la spatiul Schengen de alte procese paralele precum integrarea sociala a romilor si indeplinirea criteriilor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe justitie. Cu cat vom avea temele tehnice mai bine facute cu atat votul politic din cadrul Consiliului UE va fi trecut mai usor.

Studiul a fost finantat de Open Society Institute (OSI) Sofia, European Policy Initiative in cadrul proiectului „Monitorizarea civica a progreselor Bulgariei si Romaniei in vederea aderarii la spatiul Schengen”. OSI Sofia a publicat de curand un studiu similar (folosind aceiasi metodologie).

Studiul poate fi gasit AICI.

Va prezentam mai jos cateva dintre concluziile raportului.

Se remarca intarzieri in ceea ce priveste adoptarea legislatiei. Desi adoptarea legislatiei necesare aderarii la spatiul Schengen este usor de motivat si de justificat, din cauza birocratiei, legislatia (deja formulata, realizata) se afla in circuitul birocratic al aprobarilor interministeriale. Cu toate acestea, Romania poate finaliza la timp, pana la sfarsitul anului, adoptarea tuturor actelor normative ramase pana in acest moment restante.

Romania a ajuns intr-un stadiu avansat in ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen si este in mare parte pregatita sa adere la spaţiul Schengen. Singurul raport care recomanda re-evaluarea ţarii noastre este cel in domeniul frontierelor aeriene.

Operationalizarea Sistemului de Informatii Schengen nu va fi terminata la termenul si in forma asumata initial. Romania propune drept alternativa solutia SISone4ALL in vederea conectarii la sistemul central SIS. In acest moment nu avem o confirmare asupra faptului ca alternativa propusa de Romania va fi acceptata sau nu. 

S-au inregistrat intarzieri, termenele de finalizare asumate in diferitele planuri de actiune au fost de multe ori redefinite si impinse din ce in ce mai aproape de data preconizata aderarii.  Cu toate acestea, procesul in sine a mers bine, Romania beneficiind de experienta si capacitatile administrative dezvoltate in procesul de aderare la Uniunea Europeana.

In contextul politic actual (problemele din justitie/problema integrarii romilor), este posibil ca Bruxelles-ul (Consiliul European) sa fie foarte atent la capitolele neindeplinite si sa fie mai exigent cu Romania decat in cazul aderarii la Uniunea Europeana in 2007.

Romania si-a facut in cea mai mare parte temele, dar nu de nota zece. Daca nota de trecere este zece, atunci nu va lua examenul Schengen. Romania a mizat pe indulgenta, asa cum a facut-o si in momentul aderarii la Uniunea Europeana. Atunci, contextul politic a favorizat accederea in UE, astazi contextul politic ne poate fi defavorabil.

CRPE a dat publicitatii in Romania un studiu cu privire la stadiul pregatirii Bulgariei pentru a adera la Spatiul Schengen in martie 2011. Studiul a fost realizat in Bulgaria de catre Open Society Institute (OSI) –  Sofia, in cadrul programului European Policy Initiative si evalueaza indeplinirea de catre guvernul bulgar a masurilor necesare aderarii la Spatiul Schengen. Rezumatul raportului, cuprinzand  principalele concluzii si recomandari este disponibil AICI, in limba engleza.Comunicatul emis de OSI – Sofia poate fi descarcat  AICI.

Studiul realizat de partenerii bulgari este relevant pentru opinia publica din Romania deoarece, ca si in perioada de pre-aderare la UE, cele doua tari sunt parte a unui proces (de facto) comun de aderare la Spatiul Schengen.

Mai multe detalii pe www.crpe.ro