StiriONG – Centrul Roman de Politici Europene: „Sa nu ne fie frica de Fondul Monetar European – comentarii pe marginea Consiliului European, martie 2010”

0

articol din “ACTUALITATEA”

Raportul CRPE propune spre analiza trei teme, care domina dezbaterea europeana in acest moment: Guvernanta economica la nivel UE (cu accent asupra dezbaterii asupra Fondului Monetar European); Strategia de dezvoltare economica 2020 si Conflictele pe marginea noului serviciu diplomatic al UE.

In ceea ce priveste guvernanta economica, raportul analizeaza variantele de lucru vehiculate pentru a preveni pe viitor repetarea situatiei in care a ajuns Grecia acum: propunerea Balladur (ministrii de Finante din zona euro sa aprobe bugetele nationale); propunerea premierului belgian Yves Leterme (crearea unei Agentii Europene pentru Credit) si ideea de a crea un Fond Monetar European (FME).

Raportul analizeaza propunerile existente privind finantarea FME si avantajele crearii acestei institutii fata de situatia existenta acum. Pentru Romania, raportul trage concluzia ca frana externa este necesara pentru pastrarea unor bugete echilibrate, asa cum arata experienta din tranzitie (CRPE a analizat deficitele bugetare din 1992 pana acum in functie de existenţa / non-existenta unui acord cu FMI).

In aplicarea strategiei de dezvoltare UE, raportul recomanda guvernului o analiza asupra a ceea ce nu a functionat in aplicarea de catre Romania a strategiei precedente Lisabona. In indexul dat recent publicitatii de Center for European Reform, Romania este pe penultimul loc in UE ca performanta. Situatia cea mai grava este la rata de ocupare a fortei de munca, care a scazut in Romania fata de 2000, in timp ce media UE a crescut.

Raportul cuprinde in ultima sectiune si o analiza a conflictelor asupra organizarii viitorului serviciu diplomatic al UE, atragand atentia asupra subreprezentarii noilor state membre in noua institutie. Totodata, prezentul raport recomanda Romaniei sa se alature celorlalte state din est, care incearca sa introduca aceasta problema in agenda.

Raportul este disponibil AICI.