StiriONG – Coalitia ONG-urilor pentru mediu sta de veghe asupra Conventiei Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice

0

Coalitia ONG-urilor pentru mediu din Romania organizeaza pe 12 decembrie, incepand cu ora 18:30, o seara de veghe pentru a transmite mesajul “THE WORLD WANTS A REAL DEAL” catre decidentii si negociatorii care participa la Conferinta Partilor in cadrul Conventiei Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, la Copenhaga, in perioada 7-18 decembrie.

In urma apelului mondial lansat de Comunitatea AVAAZ.org, reprezentantii Coalitiei ONG-urilor pentru mediu din Romania si sustinatorii lor vor aprinde lumanari in 14 orase din tara, la aceeasi ora cu alte sute de organizatii non-guvernamentale si cetateni de pe glob. Scopul acestui eveniment mondial este cel de a sublinia importanta summit-ului de la Copenhaga cat si de a-i incuraja pe delegati sa ajunga la un acord ambitios si durabil. „The world wants a real deal!”

Locurile de veghe din cele 14 orase confirmate din Romania sunt urmatoarele:

Bucuresti – Piata Constitutiei.

Miercurea Ciuc – Piata Libertatii.

Brasov – Piata Sfatului.

Cluj-Napoca – Casa de Cultura a Studentilor – Piata Lucian Blaga.

Bacau – Piata Pietonala din fata Casei de Cultura.

Targu Mures – Piata Teatrului.

Timisoara – Piata Victoriei (fosta Piata Operei) – in fata Operei Nationale.

Braila – Strada Mihai Eminescu.

Arad – Bulevardul Revolutiei.

Pascani – Piata Unirii.

Rasinari – Piata Andrei Saguna.

Tudra – Parcul Muzeul de Istorie Turda

Maureni – Strada Principala

Oradea – Piata Unirii, ansamblul Mihai Viteazul    

Miza intalnirii de la Copenhaga, la care participa reprezentanti din 192 de state, este semnarea unui nou acord cu caracter obligatoriu pentru semnatari, care sa limiteze eficient emisiile de gaze cu efect de sera la nivel mondial. Acest nou acord ar urma sa il inlocuioasca pe cel semnat la Kyoto, in 1997, care urmeaza sa expire in 2012.

Oameni de stiinta reuniti in Grupul Interguvernamental Privind Schimbarile Climatice, avertizeaza ca daca temperatura medie la nivelul planetei va creste cu mai mult de 2 grade Celsius, modificarile climatice vor fi ireversibile, iar costurile asociate reducerii efectelor schimbarilor climatice ar putea ajunge la 500 de miliarde de dolari pe an.

Ii invitam, pe aceasta cale, pe toti cei interesati de protectia mediului sa ni se alature. Vom sta de veghe pentru acesta cauza, prin urmare va invitam sa aduceti cate o lumanare pe care sa o aprindeti alaturi de noi! Participarea dumneavoastra va atrage atentia asupa problematicii schimbarilor climatice si asupra responsabilitatii decidentilor si negociatorilor implicati in construirea acordului de la Copenhaga. Putem face ca lucrurile sa se schimbe in bine! Sambata, 12 decembrie, incepand cu ora 18:30, va asteptam in Parcul Cismigiu, la intrarea din fata Primariei Capitalei, sa fim uniti pentru viitorul planetei noastre!”, se arata intr-un comunicat al Coalitiei.