StiriONG – Comisia Europeana a lansat „Proiectul de Parteneriat Artistic” (IN)VIZIBILI in cadrul Anului European 2010

0

articol din “INSTITUTII PUBLICE”

comisia-european-a-lansat-proiectul-de-2714t-7279529

Comisia Europeana a lansat de curand „Proiectul de Parteneriat Artistic”, parte a Anului european pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale.

Proiectul presupune o colaborare intre studentii de la Facultatea de Arte si persoanele afectate de saracie. Reprezentantii organizatiilor non-guvernamentale care activeaza in zona combaterii saraciei si excluziunii sociale vor juca un rol important de a facilita legatura dintre cele doua parti.

Avand ca tema centrala „(IN)VIZIBILI – Cand arta ii face vizibili pe cei afectati de saracie”, scopul final al initiativei este sa le ofere persoanelor care traiesc sub pragul saraciei o modalitate creativa de exprimare prin arta fotografica.

Vorbind despre acest proiect, Loïc Delvaulx, membru al Comitetului artistic ale carui activitati fotografice si de film s-au concentrat, in principal, pe teme sociale, politice si culturale, declara: „Aproximativ 84 de milioane de europeni sunt expusi la saracie. Cu toate acestea, ei sunt invizibili pentru marea majoritate. Acest proiect va permite persoanelor aflate in situtţii dificile sa fie vizibile din nou, fara a fi stigmatizate. Ii invit pe toţi tinerii creativi din Europa sa se implice in cadrul acestei initiative importante si sa faca o diferenta majora prin arta.”

Talentul unui persoane afectate de saracie nu poate fi influentat de acest fenomen. Gabi Grama, in varsta de 42 ani, unul dintre beneficiarii Asociaţiei Samusocial din Romania, si-a manifestat el insusi interesul pentru arta de la varsta de 12 ani: „Tablourile mele povestesc in diverse moduri aventurile sau experientele mele, lucrurile ce m-au patruns cel mai mult. Insa cel mai important, reflecta cat de bine cunosc viata in strada. Pentru mine, cele 6 luni fara acoperis deasupra capului au fost suficiente pentru a intelege ca totul este efemer, si ca viata trebuie traita din perspectiva altor valori”.

Toate lucrarile inscrise de studenti vor fi publicate in cadrul unei expozitii virtuale si cincizeci de imagini vor fi expuse la Bruxelles, la sfarsitul lui noiembrie 2010.

Data limita a inscrierilor este 6 iulie 2010, iar pentru incarcarea a maximum cinci imagini pe site-ul web al campaniei www.2010againstpoverty.eu/artpartnerproject?langid=ro, termenul este 15 octombrie.

Pentru mai multe informaţii despre proiect accesati: www.2010againstpoverty.eu/artpartnerproject?langid=ro

Pentru detalii despre activitatile Anului european, inclusiv programul national, consultati site-ul web: www.2010againstpoverty.eu.