StiriONG – Concluziile Forumului ONG de mediu – Orizont 2020 (VIDEO)

0

45 de organizatii neguvernamentale de mediu au initiat Coalitia pentru Mediu in cadrul Forumului ONG de Mediu din Romania – Orizont 2020, desfasurat la Sibiu in perioada 5-8 noiembrie.

Tinand cont de starea permanenta de degradare a mediului din Romania si de indiferenta constanta manifestata de factorul politic, precum si de neputinta si uneori chiar reaua-vointa a sectorului administrativ in rezolvarea problemelor de mediu, cat si de nevoia de a trece cat mai rapid la imbunatatirea calitatii mediului in Romania, ONG-urile au decis ca este momentul sa stranga randurile si sa actioneze. In acest sens, la Sibiu s-a propus ca, pana in 2020, sectorul de mediu sa devina cel mai puternic sector neguvernamental din Romania.

Pentru a atinge acest obiectiv au fost puse bazele unei coalitii nationale a ONG-urilor de mediu care isi propune sa contribuie la imbunatatirea calitatii mediului in Romania, sa influenteze politicile publice de mediu, sa lupte pentru cauzele si drepturile organizatiilor de mediu din Romania si sa sporeasca vizibilitatea si reprezentativitatea acestora.

In cadrul Forumului au fost avute in vedere si instrumentele de cooperare intre ONG-uri, realizandu-se sapte retele tematice de lucru. De asemenea intalnirea a avut si o componenta de dezvoltare a capacitatii institutionale ce a vizat dezvoltarea abilitatilor de comunicare si cresterea vizibilitatii sectorului de mediu.

Cu aceasta ocazie participantii au formulat si directiile strategice de actiune, atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu (2020), in ceea ce priveste: schimbarile climatice, conservarea biodiversitatii si protectia ariilor naturale, dezvoltarea rurala si ecoturismul, managementul deseurilor, managementul apelor, protejarea spatiilor verzi si, nu in ultimul rand, educatie pentru dezvoltare durabila.

Evenimentul a reunit 98 de participanti reprezentand 80 de organizatii neguvernamentale de protectia mediului si finantatori. In perioada urmatoare va fi publicat raportul aferent acestuia, care va fi transmis Guvernului Romaniei, organizatiilor finantatoare, presei si altor parti interesate in domeniul protectiei mediului. Raportul va fi disponibil si pe pagina web a Forumului, www.forumuldemediu.ro, unde pot fi vizualizate si imagini de pe parcursul evenimentului.

Forumul ONG de Mediu a fost organizat de Asociatia ALMA-RO, Fundatia TERRA Mileniul III, Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Fundatia pentru Parteneriat, cu sustinerea Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, avand sprijin financiar din partea Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, CEE Trust, Environ si Hellenic Coca-Cola.

* Materialul VIDEO din cadrul articolului este “un teaser”. Vom reveni cu prezentari video din cadrul evenimentului!