StiriONG – Conferinta de presa privind angajarea in munca a persoanelor cu dizabilitati intelectuale

0

Fundatia „Pentru Voi”, Institutul pentru Politici Publice (IPP) si Centrul de Resurse Juridice (CRJ) organizeaza vineri, 28 ianuarie de la ora 10.00, la Hotel Ramada Majestic, (Bucuresti, Calea Victoriei, Nr. 38-40), sala Academiei, conferinta de presa in care se vor prezenta rezultatele a doua studii privind angajarea in munca a persoanelor cu dizabilitati intelectuale si exercitarea capacitatii juridice din Romania.

Evenimentul face parte din proiectul „Nu mai ignorati persoanele cu dizabilitati!”, finantat de CEE Trust.

In Romania, persoanelor cu dizabilitati intelectuale puse sub interdictie judecatoreasca le este interzisa angajarea in munca, chiar daca acestea ar avea capacitatea si priceperea necesare. Unul din obstacolele angajarii in munca a persoanelor cu dizabilitati intelectuale il constituie actualul Cod al Muncii si sistemul Tutelei in Romania, care trebuie modificate.

Desi legislatia prevede obligativitatea tuturor angajatorilor, inclusiv a institutiilor publice, de a angaja persoane cu dizabilitati in proportie de 4% din totalul angajatilor, media persoanelor cu dizabilitati angajate in institutii publice este de doar 0,5%!

In cadrul conferintei de presa doamna Laila Onu, director Fundatia „Pentru Voi” si doamna Violeta Alexandru, director IPP, vor prezenta rezultatele raportului Diagnoza a nivelului de integrare a persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii din sectorul public romanesc.

Doamnele Georgiana Pascu, Manager program CRJ si Cecilia Paunescu, jurist, Fundatia „Pentru Voi” vor prezenta concluziile raportului Necesitatea modificarii prevederilor privind capacitatea de exercitiu pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale in lumina cerintelor Articolului 12 din Convenia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati Intelectuale.

In cadrul evenimentului se va proiecta video-marturia: Vorbiti cu legea sa ma lase sa lucrez! in care se prezinta situatia unei tinere cu dizabilitati intelectuale pusa sub interdictie judecatoreasca, careia ii este interzis dreptul de a munci. Deasemenea vor participa si doua autoreprezentante, persoane cu dizabilitati intelectuale.

Puteti  confirma participarea pana cel tarziu, joi 27 ianuarie, la tel: 0256228062, 0722573812, 0723726569, e-mail [email protected] Persoana de contact este Nicoleta Foica.