StiriONG – Copiii din centrele de plasament la ora de alfabetizare

0

articol din “ACTUALITATEA”

Cu ajutorul a aproximativ 30 de voluntari, copiii din centrele de plasament din Sectorul 4 participa saptamanal la ore de animatie, lectura, alfabetizare si invata sa lucreze pe calculator,  prin intermediul proiectului „Punti catre cunoastere” initiat de Asociatia Young Initiative, in parteneriat cu Biblioteca Metropolitana Bucuresti.

Daniela este educatoare si masteranda, iar in timpul liber ii invata pe copiii de la un centru de plasament din Bucuresti sa scrie si sa citeasca, pentru a acoperi lacunele din educatia acestora.

Activitatile se desfasoara temporar in Centrul Comunitar Sfantul Vasile, pentru ca sediul unde au loc de obicei, Centrul Harap Alb, este in renovare. Daniela nu e multumita de conditiile de aici, pentru ca nu are spatiu separat unde sa lucreze cu copiii: „Dincolo e mai bine organizat, sunt spatii destinate pe varste, ingrijitoare pentru fiecare camera, si noi avem un birou si un spatiu de joaca. Aici fiind lipsa de spatiu, sunt comasati.”

„Copiii sunt pasiunea mea”

Intr-o dupa-amiaza ploioasa, dupa orele de la gradinita unde preda, Daniela se indreapta spre centru pentru ora de alfabetizare. Pe drum, ea se opreste la un magazin sa le cumpere copiilor ceva dulce. „Mereu asteapta sa le duc cate ceva, e surpriza de la sfarsit, premiul pe care il primesc daca sunt cuminti”, povesteste ea, zambind a complot.

Tanara spune ca s-a implicat in proiect ca voluntara, pentru ca ii plac foarte mult copiii si a vrut sa-i ajute: „Copiii sunt pasiunea mea, aproape tot ce fac e legat de copii si cand am vazut anuntul nu am putut sa nu ma implic. Stiu ca nu se poate face totul dintr-o data, dar fiecare contributie conteaza.”

Copiii cu care lucreaza au intre 5 si 12 ani si sunt foarte atasati de „doamna Della”, cum ii spun ei. Dupa gustarea de dupa-amiaza, ies din camere si vin zambind spre locul de lucru, se aseaza pe scaune si isi deschid caietele si fisele pregatite de Daniela. Lucreaza intai la gramatica, unde aprofundeaza grupul de litere „ce”, apoi la matematica.

Cristi se descurca cel mai bine din grupa de marti. Baiatul nu stie exact cati ani are, oscileaza intre opt si noua, dar Laura, o colega, il asigura ca inca nu a implinit noua ani. El povesteste ca ii plac activitatile din centru, si cel mai mult matematica: „Imi place sa ma joc, sa desenez, sa scriu. Imi place la matematica mai mult decat la romana. Sunt in clasa a II-a, si la scoala imi place tot matematica.

Daniela spune ca doar o parte din copiii din centru merg la scoala- „doar patru din pacate”, iar la gradinita nici atat, pentru ca educatoarele nu se ocupa cum ar trebui. „Plus ca ei se adapteaza greu, fiind diferiti, iar ceilalti copii sunt rai si ii lovesc acolo unde ii doare mai tare”, si astfel se explica nevoia pentru astfel de activitati.

Acces la cultura, educatie si tehnlogie

Proiectul „Punti catre cunoastere” incearca sa le stimuleze creativitatea, inteligenţa şi dorinta de a cunoaste mai multe despre lumea înconjurătoare acestor copii, care nu acces limitat la realitatile din afara centrului in care locuiesc.

Astfel, prin proiectul finantat de Fundatia IREX (International Research & Exchanges Board) a fost infiintat un Centru de Lectură şi Educaţie Non-Formală, unde copii instituţionalizaţi aflati in evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială si Protecţia Copilului din sectorul 4 participa, de aproximativ trei ori pe saptamana, la ateliere de lectura, animatie si IT, unde cei mai mari invata sa opereze calculatorul. Activitatile au loc cu ajutorul echipelor de voluntari, care se joaca cu copiii si ii initiaza in tainele lecturii si tehnologiei.

Lucrurile se miscau insa greu, spune Daniela, astfel ca a fost introdusa o noua activitate, cea de alfabetizare: ”Pentru ca au deja foarte multe lacune, care trebuie cumva acoperite, reparate. Nu poti sa-i inveti sa lucreze la calculator daca nu stiu sa citeasca, daca nu au notiuni minime de alfabetizare.”

„Au nevoie de normalitate”

La sfarsitul orei de alfabetizare de marti dupa-amiaza, care a durat 40 minute, toti copiii au primit „surpriza” pregatita de Daniela, promisa la fiecare exercitiu rezolvat corect. Bucurosi, i-au multumit, au imbratisat-o si s-au intors in camerele lor, rontaind veseli.

Povestile tuturor copiilor sunt impresionante, dar Daniela incearca sa priveasca dincolo de ele si sa-i trateze ca pe copii obisnuiti, care, desi au trecut prin multe, sunt speciali si foarte talentati: Ana, de exemplu, e foarte organizata, Cristi e cel mai istet iar Emil deseneaza foarte frumos, desi are doar cinci ani. „Trebuie sa privesti dincolo de conditia lor, ei au nevoie de normalitate, nu sa vada ca ii privesti cu mila. Asa nu poti sa-i ajuti, pentru ca te simt.