StiriONG – “CSM – arbitru sau sindicat?” – intrebarea studiului SAR

0

SAR a constatat, analizand integritatea magistratilor prin prisma Standardelor de la Bangalore, ca cele mai frecvente abateri de la aceste standarde sunt faptele penale comise, in principal cele legate de functia publica pe care acestia o exercita.

Principala concluzie a studiului SAR, intitulat “CSM – arbitru sau sindicat?” consta in etichetarea CSM ca un organism timid, ineficient si reactiv in sanctionarea disciplinara a magistratilor. Sumele pretinse ca mita de magistrati pleaca de la 20 de euro si ajung pana la 45.000 euro. “Ambele extreme sunt de natura sa ingrijoreze. Daca ne referim la limita minima trebuie notat ca, din punct de vedere psihologic, este putin probabil ca o persoana aflata intr-o asemenea functie sa accepte o singura data in cariera sa 20 de euro”, noteaza SAR. 

SAR analizeaza si impactul arhivei fostului serviciu secret al Ministerului Justitiei asupra sistemului, pe fondul insistentei CSM ca aceste documente sa fie transmise Consiliului. “Ar fi probabil mai intelept ca aceasta arhiva care genereaza si in ziua de azi fiori magistratilor sa fie definitiv sigilata si predata Arhivelor Nationale”, recomanda SAR.

 Sursa hotnews