StiriONG – Cum sa trezesti interesul jurnalistilor pentru proiectul tau?

0

articol din “ACTUALITATEA”

Cum sa eviti o aparitie negativa in presa, cum sa te faci inteles de catre jurnalisti sau cum sa-i faci pe acestia sa devina interesati de proiectul tau, sunt cateva dintre lucrurile pe care reprezentantii din companii si ONG-uri le-au invatat la cea de-a doua zi a “Saptamanii Responsabilitatii Sociale – Da, putem!.

Specialisti din media si-au exprimat asteptarile si au dat sfaturi practice participantilor despre cum sa gestioneze corect promovarea in presa a proiectului derulat.

Relatiile stabile cu jurnalistii, comunicare deschisa si transparenta si  comunicate de presa si construite corect sunt principalele aspecte de care comunicatorii trebuie sa tina cont atunci cand vor sa aiba acoperire media.

Este important sa incerci sa pastrezi o relatie stabila atat cu jurnalistul care scrie stirea, cat si cu redactorul-sef care decide ce intra si ce nu in ziar. De obicei, jumatate din stirile care sunt preluate apar pentru ca sunt stiri, iar cealalta jumatate datorita relatiilor pe care le-ati construit cu acei jurnalisti. Nu pot decat sa va incurajez sa intretineti relatii cu jurnalistii”, afirma Raluca Fisher, coordonator al publicatiei de mediu “Green Report” si presedintele Asociatiei Green Revolution.

Cosmin Jurcan, presedintele Fundatiei Licinium care se ocupa de reintegrarea persoanelor cu handicap, are o strategie personala de a relationa cu jurnalistii: le face profilul. ”Le-am facut profilele jurnalistilor: vad cine este, ce-a facut pana a ajuns in ziarul respectiv, informatii personale – ce pasiuni are, cati copii, care sunt conexiunile pe politic si economic pe care le are. Citesc multe interviuri  sau obtin informatii din interior despre ei. Unora le place tenisul, altora le place fotbalul sau  pescuitul. Apoi incerc sa-mi creez relatia personala pe chestia asta.” explica acesta.

“Voi faceti stirea, nu presa”

Comunicatul de presa si modul in care acesta e structurat este decisiv pentru aparitia acestuia in presa. Lipsa de timp in redactii si comoditatea jurnalistilor  sunt circumstantele pe care oamenii din companii si organizatii pot sa le exploateze foarte usor. “Comunicatul de presa vinde stirea  si trebuie structurat pentru ca jurnalistul sa vrea sa faca din el o stire. Dupa primele sapte cuvinte pe care le-am citit,  sa vreau sa citesc mai departe. Titlul si primul paragraf sunt cele care conteaza.” spune Raluca Fisher.

Un alt detaliu de care trebuie tinut cont este  dosarul de presa, care trebuie sa fie, in mod ideal in format electronic “pentru ca jurnalistul sa poata face copy-paste”. Din experientele vorbitorilor, 70% din  stirile care apar prin ziare sunt preluate copy-paste din comunicat.

Bogdan Anton Tiron, jurnalist in cadrul Media Image Monitor afirma ca nu intotdeauna “visul copy-paste” functioneaza sau, mai mult, stirea este total diferita fata de comunicatul de presa. “Practica e destul de “interesanta”, mai ales in ceea ce priveste presa locala: te trezesti cu niste articole destul de nasoale, si te intrebi de ce. Eu i-am sfatuit pe cei din companii sa incerce sa initieze un dialog deschis cu jurnalistii. Evident  ca lucrurile s-au imbunatatit. E indicat sa comunicam cu onestitate, ca facem un proiect si chiar credem in el.” explica Bogdan…

Monica Marincas