StiriONG – Deficit sau crestere: Starea finantelor publice in UE

0

articol din “INSTITUTII PUBLICE”

deficit-sau-crestere-starea-finantelor-2073t-7444846

20 de state membre sunt nevoite sa ia masuri pentru reducerea deficitului public in termenele stabilite de UE. Mentinerea in echilibru a bugetului public este un element esential pentru garantarea stabilitatii si cresterii economice, cu atat mai mult cu cat UE incepe sa iasa din recesiune. Ungaria, Letonia, Lituania si Malta au luat masuri adecvate pentru a-si reduce deficitul.

Este foarte probabil ca Ungaria si Letonia sa respecte termenele stabilite si sunt incurajate sa continue in aceasta directie. In schimb, Comisia Europeana le-a cerut ministrilor de finante ai UE sa prelungeasca termenul cu un an pentru Malta si Lituania: 2011 si, respectiv, 2012. Economiile acestor tari s-au contractat mai mult decat se preconizase in luna iulie, cand a fost stabilit termenul actual.

Conform Pactului de stabilitate si crestere (un acord privind coordonarea politicilor fiscale nationale), tarile care au adoptat moneda euro sunt obligate sa-si mentina in echilibru finantele publice, cu un deficit bugetar sub 3% din PIB. Atunci cand una dintre aceste tari depaseste limita stabilita, ministrii de finante ai UE ii adreseaza o serie de recomandari pentru a remedia situatia. Daca statul membru respectiv nu se conformeaza acestor dispozitii, UE poate lua masuri, prin aplicarea de sanctiuni si dobanzi mai mari la imprumuturile contractate pe langa Banca Europeana de Investitii  .

In prezent, 20 de state membre depasesc pragul de 3%.

Ungaria si-a atins obiectivul de deficit public pentru 2009 (3,9% din PIB), urmand ca, pana in 2011, acesta sa ajunga la 3%. In Letonia, in 2009, deficitul public s-a situat cu putin sub 10% din PIB, conform recomandarilor UE, iar pentru anul 2010 obiectivul este de 8,5% din PIB.

In 2009, in Lituania, deficitul a crescut pana la aproximativ 9,5% din PIB, in timp ce in 2008 acesta reprezenta 3,2% din PIB. In 2008, Malta a inregistrat un deficit public de 4,7% din PIB, iar in 2009 acesta a scazut la 3,8%.

Sursa: Comisia Europeana