StiriONG – Dezbaterea proiectului de lege privind reforma serviciilor sociale

0

articol din “ACTUALITATEA”

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) in parteneriat cu Camera Deputatilor,Confederatia Caritas, Salvati Copiii Romania, Fundatia Pentru Voi si CENTRAS organizeaza in data de 16 Martie 2011 evenimentul care marcheaza finalizarea consultarilor tehnice si lansarea in dezbaterea politica a propunerii de reforma a serviciilor sociale, construita pe baza parteneriatului dintre sectorul public si cel privat.

Dezbaterea are rolul mobilizarii sprijinului politic necesar promovarii proiectului legislativ de modificare a OUG 68/2003 in Parlamentul Romaniei.

Gradul de dezvoltare a serviciilor sociale este direct proportional cu nivelul economic de dezvoltare al societatii, dar si cu importanta acordata in politica de stat problemelor de asigurare a conditiilor bune de viata a cetatenilor si reducerii inegalitatilor sociale. Toate studiile recente evidentiaza importanta acordata de politicile sociale preponderent prestatiiilor sociale in detrimentul serviciilor sociale, insuficienta dezvoltare a retelei de servicii sociale in teritoriu, subfinantarea publica si rolul critic al furnizorilor privati. Mai mult, situatia economica de astazi impune o regandire a intregului sistem de asistenta sociala, deoarece realitatea ne arata ca adeseori acest sistem nu se adreseaza cui trebuie si nu ajunge acolo unde trebuie. Avem nevoie de mai multa eficienta, iar practicile si experienta societatii civile sunt cele care pot stimula un management performant al serviciilor sociale.

Cele mai importante schimbari pe care le aduce noul proiect de act normativ vizeaza procesul de evaluare, planificare si finantare a serviciilor sociale, definind si reglementand piata mixta a serviciilor sociale din Romania, urmarind:

•  un raspuns mai eficient al administratiei publice la nevoile comunitatii, printr-un proces structurat de analiza de nevoi,

•  clarificarea si delimitarea rolului si responsabilitatilor institutiilor publice implicate in mecanismul de functionare al serviciilor sociale, prin separerea functiilor de planificare si finantare de cea de furnizare,

•  o mai buna coordonare intre administratie si furnizorii publici si privati,

•  un mecanism mai eficient, competitiv si transparent de finantare a serviciilor sociale.

Consultarea privind reforma serviciilor sociale, demarata in anul 2010, a fost un proces participativ care a durat 8 luni, implicand in cadrul a trei dezbateri regionale si una nationala, peste 250 de furnizori privati si publici de servicii sociale. Recomandarile acestora au fost dezbatute si analizate de un grup de lucru format din reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din domeniul social, propunerile acestui grup regasindu-se in proiectul de modificare a OUG 68. Proiectul de modificare a OUG 68 va fi disponibil pe site-ul www.fdsc.ro incepand cu data de 9 martie 2011. 

In opinia noastra, acest proiect de act normativ este primul pas intr-un proces mai amplu de schimbari catre dezideratul incluziunii active reale a grupurilor dezavantajate in Romania si presupune integrarea politicilor si serviciilor sociale cu cele de ocupare, aspecte care vor ramane pentru perioada urmatoare pe agenda de lucru a organizatiilor din domeniul social implicate in acest demers.

Va rugam confirmati prezenta dumneavoastra la acest eveniment prin completarea formularului de inregistrare, pana cel tarziu vineri, 11 martie.

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati la la telefon: 021-3100181,021-3100182 sau la adresa de e-mail: [email protected], persoana de contact Ruxandra Palade