StiriONG – Dogs Trust propune solutii umane pentru problema cainilor comunitari

0

articol din “ACTUALITATEA”

Dogs Trust este cea mai mare organizatie pentru protectia animalelor din Marea Britanie si a vizitat Romania saptamana trecuta pentru a se intalni cu autoritatile locale si ONG-uri, cu scopul de a le sprijini cu resurse pentru o solutie umana si eficienta financiar pentru problema cainilor fara stapan cu care se confrunta intreaga tara.

Dogs Trust a explicat cu aceasta ocazie de ce simpla colectare a cainilor in adaposturi este o metoda costisitoare si ineficienta de a adresa aceasta problema si a oferit sfaturi practice privind dezvoltarea unor programe eficiente de tip Capturare-Sterilizare-Returnare (CSR), pentru controlarea populatiei canine de pe strazi.

Ghidul Capturare-Sterilizare-Returnare ofera sprijin autoritatilor locale si ONG-urilor pentru educarea cetatenilor privind cresterea responsabila a cainilor si recomanda o abordare structurata a sterilizarii cainilor fara stapan, pentru a preveni aparitia mai multor pui nedoriti. Ghidul este dezvoltat pe baza unui program de sterilizare de succes, care a avut ca rezultat scaderea cu 90% a numarului de caini fara stapan in Oradea.

In 2003, s-a estimat ca populatia cainilor fara stapan din Oradea si din regiunea Bihor era de 4.800 de caini. Dupa doar sapte ani si 18.000 de caini sterilizati, populatia canina de pe strazi a scazut cu 90%, la un nivel  de doar 512 caini. A fost astfel prevenita aparitia unui numar incredibil de aproximativ 216.000 de caini nedoriti.

Un studiu publicat recent de Fundatia Dogs Trust a relevat faptul ca 9 din 10 locuitori ai mediului urban din Romania doresc folosirea unei metode umane in rezolvarea problemei cainilor fara stapan de catre autoritati. Un procent de 93% sprijina conceptul de adapost, iar 87% sunt de acord cu initiativele de sterilizare care implementeaza o abordare umana, pe termen lung a diminuarii problemei cainilor fara stapan. Doar 8% din populatia urbana este de acord cu eutanasierea.

Sursa: evz.ro