StiriONG – Serviciul Politici de Cooperare cu Mediul Asociativ, Transparenta Institutionala, Comunicare Publica a publicat buletinul informativ pe luna mai 2011

0

articol din “ACTUALITATEA”

Serviciul Politici de Cooperare cu Mediul Asociativ, Transparenta Institutionala, Comunicare Publica a publicat Buletinul informativ pe luna mai 2011. Acesta cuprinde evenimentele organizate de autoritati, date statistice si studii realizate la nivel national dar si informatii europene de interes pentru societate.

Evenimente organizate de autoritati

Pe 3 mai a fost aniversata Ziua Libertatii de Exprimare. Cu aceasta ocazie, Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind si Federatia Europeana a Jurnalistilor (FEJ) recomanda masuri de schimbare a viziunii asupra rolului jurnalismului in societate. Ziua Antreprenoriatului feminin din Romania a fost marcata de un eveniment care a reunit intr-o intalnire de business la Tulcea reprezentanti ai ambasadelor, consulatelor din Bulgaria, China, Maroc, Olanda si Turcia; intreprinzatori din Maroc, regiunea Tanger; intreprinzatori din Romania. Evenimentul a fost organizat de Patronatul National al Femeilor de Afaceri din Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM) si Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR).

Tot in luna mai au avut loc evenimente cu ocazia Zilei Internationale de Telecomunicatii si a Societatii Informationale, actiuni ale Politiei de informare a cetatenilor de Ziua Internationala a copiilor Disparuti si Exploatati Sexual  si Ziua Portilor Deschise la Complexul pentru copilul Delincvent. Conferinta « Voluntariat – pentru natura, pentru tine » organizata de Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) din cadrul Primariei Capitalei, a marcat Ziua Europeana a Parcurilor.

Saptamana Europeana a Tineretului a fost sarbatorita de Tineret in Actiune printr-o serie de ateliere tematica cu beneficiari ai programelor Tineret in Actiune, Grundtvig, Erasmus, Leonardo si Comenius. Biblioteca vie, teatru forum, photovoice, animatie socio-educativa, animatie stradala,  modelare de baloane, teatru au fost activitatile prin care a fost sarbatorita Ziua Educatiei Nonformale de catre Tineret in Actiune.

Pe 9 mai, Ziua Europei a fost sarbatorita de primarul general al Capitalei in Piata Verona impreuna cu ambasadorii acreditati la Bucuresti.

Intre 9 si 15 mai, mii de voluntari din tara au marcat prin actiune  cea de-a zecea editie a Saptamanii Nationale a Voluntariatului,  eveniment initiat si coordonat de catre Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat.

« Ziua Vecinului » initiativa a Pro Vobis, maratonul ciclistic « Prima Evadare » organizat de  NoMad Multisport si Clubul Sportiv Montan Altitudine si sustinut de Primaria Municipiului Bucuresti au fost evenimentele care au marcat finalul de luna la Bucuresti.

Campaniile de informare si constientizare derulate in mai au fost: de reducere a muncii la negru si a evaziunii fiscale (Inspectoratul Teritorial de Munca), de informare in scopul eliminarii consumului de droguri (Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Galati), pentru siguranta rutiera (ONU) si campania privind reciclarea electronicelor (Asociatia Environ si Ministerul Mediului si Padurilor). O campanie de mare vizibilitate media in aceasta luna si care a mobilizat si retelele de socializare a fost cea privind caii salbatici de la Letea, rezultatul fiind ca acestia vor fi protejati de lege in urmatorii zece ani, potrivit unui protocol initiat de organizatia Vier Pfoten, semnat de opt institutii.

Studii si statistici

La jumatatea lunii mai, rata somajului s-a redus de la 5,4% la 5,25% conform datelor furnizate de ministrul interimar al Muncii, premierul Emil Boc. Pentru a incuraja angajarea, statul va acorda subventii celor care angajeaza persoane cu varste de peste 45 de ani, absolventi de studii terminale someri, si persoane cu handicap. Raportul de activitate pe 2010 al Institutiei Avocatului Poporului indica 17.400 de audiente acordate de aceasta in 2010.

Alte statistici ale lunii mai indica faptul ca exporturile Romaniei in tari din afara Uniunii Europene au crescut in primele trei luni din 2011 cu o medie de 51,6% (Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri) si ca Romania se situeaza pe locul 6 din tarile membre ale Uniunii Europeana in ceea ce priveste suprafata agricola utilizata, cu un procent de 61% din cele 23,8 milioane hectare (ha) cat insumeaza teritoriul Romaniei (Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale).

Buletinul cuprinde si un interviu cu Peter Harrold, directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Est precum si rapoarte importante venite din partea altor organizatii internationale, precum cel al Amnesty International privind situatia drepturilor omului in lume.

In rubrica dedicata fondurilor europene sunt prezentate stiri legate de stadiul derularii diverselor programe operationale.. Depolitizarea AM POSDRU; cresterea transparentei activitatii Autoritatii de Management si respectarea principiilor de integritate in gestionarea fondurilor – sunt si subiectele atacate de catre organizatiile neguvernamentale intr-o conferinta de presa din 11 mai, in urma careia a fost si trimisa o scrisoare deschisa in care sunt semnalate problemele de la nivelul acestei autoritati.

In ceea ce priveste transparenta decizionala, Ministerul Administratiei si Internelor a supus dezbaterii publice proiectul de propunere de politica publica ‘Cresterea transparentei si integritatii in administratia publica – prevenirea si combaterea coruptiei la nivelul administratiei publice locale 2011-2015’, elaborat de Unitatea de Politici Publice si Directia Generala Anticoruptie. Ministerul Justitiei a supus dezbaterii publice proiectele de lege pentru punerea in aplicare a Codului de Procedura Civila si Codului de Procedura Penala, precum si proiectul de lege privind executarea pedepselor si a masurilor educative privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, iar referendumul privind Legea Capitalei ar putea fi amanat cu o saptamana, pentru data de 26 iunie, pentru a nu deranja desfasurarea examenelor de bacalaureat, conform declaratiei primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

O propunere legislativa, Legea Antreprenorului Social (numar de inregistrare la Senat L204/2011) adoptata pe 16 Mai 2011 de catre Senatul Romaniei, in care este reglementat conceptul de antreprenor social a fost intampinata de protestul organizatiilor neguvernamentale. Tot in Senat au avut loc discutii cu reprezentatii organizatiilor neguvernamentale privind Legea privind Parteneriatul intre Stat si Culte in domeniul Serviciilor Sociale, dezbatandu-se cererea de reexaminare.

Printre exemplele de bune practici ale lunii mai se numara proiectul ‘Economia bazata pe cunoastere’ (Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informational), laureat al Computerworld Honors Program 2011 si gala de premiere a implicarii sociale a partenerilor United Way.

Alte evenimente din mediul asociativ prezentate in Buletin sunt: prima editie a conferintei ‘European CSR Lessons’, sarbatorirea a 12 ani de activitate a Asociatiei Habitat for Humanity Cluj, Gala anuala United Way, cea de-a doua editie a Forumului Societatii Civile Romania – Republica Moldova si organizarea unui targ de locuri de munca pentru romi de catre Centrul Rromilor ‘Amare Rromentza’.