StiriONG – Educatie globala – motivatia elevilor pentru schimbare

0

articol din “ACTUALITATEA”

Cum ar trebui sa fie educati elevii pentru a deveni cetateni informati, activi si implicati in comunitate? Raspunsul pe care Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile il propune  profesorilor din Romania este educatia globala sau educatia pentru solidaritate. Aproximativ 60 de profesori din toata tara au participat vineri la primul seminar national din cadrul proiectului Global Education Without Borders pentru a gasi impreuna modalitati de a introduce in scoli educatia globala prin colaborarea cu ONG-urile.

Educatie globala, educatie pentru solidaritate sau educatie pentru dezvoltare, toate aceste concepte inseamna acelasi lucru: informarea elevilor despre ceea ce se intampla in lume si formarea lor pentru a deveni cetateni solidari si activi in comunitate, in primul rand la nivel local. “De multe ori motivatia pentru schimbare nu vine din a vedea ce se intampla in tarile mai dezvoltate decat Romania, ci din ceea ce se intampla in alte tari mai putin norocoase. Frica de a nu ajunge la fel ca ele poate fi un imbold pentru a ne schimba. Vazand probleme mai ample, reusim sa ne identificam noi insine mai bine problemele si sa vedem unde putem interveni.” a explicat Valentin Burada, director de program, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Lipsa modelelor pentru elevii romani

Conform structurii proiectului educativ, educatia globala e incadrata in educatia complementara si extracuriculara.  Studiul privind “Contextul Educatiei Globale in Romania” lansat  de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile arata ca majoritatea scolilor incluse in cercetare desfasoara activitati de educatie globala, in cadrul Saptamanii Educatiei Globale.

In cadrul seminarului, profesorii cu experienta in educatie globala si-au prezentat proiectele si rezultatele obtinute. Reticienta parintilor este unul dintre obstacolele de care cadrele didactice s-au lovit in derularea activitatilor. Roxana Neatu, profesoara la Colegiul National Matei Basarab din Bucuresti a reusit sa implice elevii in activitati de voluntariat in cadrul orelor de dirigentie. “Parerea mea de rau este ca parintii nu se implica si nici nu-si incurajeaza copii sa se implice. Mai mult, le interzic  sa se duca in zone sarace, de exemplu, ca sa nu le fie  furate lucrurile.”,  povesteste

Roxana Neatu. Si la Colegiul Economic Buzau este simtita nevoia de modele in ceea ce priveste implicarea elevilor in proiecte. “Din nefericire, vorbim permanent despre nevoia de modele. Atata timp cand tinerii nu vad acest model la parinti, nu se poate face nimic. Parintii nu isi schimba mentalitatea, iar copiilor le lipseste un model.” afirma Adriana Pietrareanu, profesoara la Colegiul Economic Buzau. 

Sprijin si consultanta in educatie globala

In cadrul proiectului “Global Education Without Borders”, alte cinci seminarii nationale si sase internationale urmeaza sa fie organizate cu scopul de a forma cadre didactice, reprezentanti ai autoritatilor locale, voluntari in ONG-uri, in domeniul educatiei globale. De asemenea vor avea loc ateliere in scoli sau ONG-uri. “Practic, vom merge in timpul unei ore de curs si vom incerca, impreuna cu profesorii, sa abordam educatia globala. Vom elabora pana in 2012 si un kit de educatie globala care va contine planuri de lectie, idei de activitati pentru a fi desfasurate la clasa. Acest kit va fi distribuit cadrelor didactice. Oferim si consultanta pentru persoanele care desfasoara activitati de educatie globala, sau se implica in Saptamana Educatiei Globale.“,  a afirmat Iuliana Rada, coordonator de proiect, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.   

Proiectul international “Global Education Without Borders” finantat de Uniunea Europeana este implementat in Romania de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in colaborare cu ONG-uri din cinci tari: Austria, Cehia, Ungaria, Grecia, Bulgaria. Scopul proiectului este constituirea unei retele internationale pentru schimb de materiale si bune practici de educatie globala, atat pentru cadrele didactice cat si pentru institutiile educationale sau alte persoane care lucreaza in domeniu.

Site-ul proiectului este: www.glob-edu.net si www.cooperarepentrudezvoltare.ro

Monica Marincas