StiriONG – Expozitia „Vreau sa fiu Delta Dunarii”, cu ocazia Zilei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

0
expozitia-vreau-sa-fiu-delta-dunarii-3250t-6744721

Cu ocazia Zilei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Asociatia Salvati Dunarea si Delta (SDD) lanseaza expozitia de fotografie „Vreau sa fiu Delta Dunarii”, gazduita de Teatrul „Jean Bart” din Tulcea si deschisa publicului pentru urmatoarele doua saptamani.

Cele 26 de fotografii expuse, reflectand imagini din Delta Dunarii, au fost realizate de catre Ileana Giusca Ene, coordonator proiecte in cadrul Salvati Delta, si reprezinta unul dintre rezultatele proiectelor implementate in comunitatile deltaice.

Fotografiile incluse in expozitia “Vreau sa fiu Delta Dunarii” se inscriu pe linia abordarii adoptate de SDD in initiativele privind conservarea Deltei. Astfel, prin proiectele derulate, Salvati Delta propune solutii de dezvoltare durabila pentru Delta, care urmaresc conservarea resurselor naturale ale Deltei, precum si dezvoltarea armonioasa a comunitatilor deltaice.

Ziua Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii este sarbatorita, in fiecare an, in data de 1 septembrie. Si in acest an, Delta Dunarii isi celebreaza ziua sufocata de aceleasi probleme care, nerezolvate, vor duce la disparitia acestui paradis acvatic.

Pescuitul industrial.

– Continuat pe scara larga, pescuitul industrial va duce in final la disparitia anumitor specii de pesti (cum este cazul sturionilor, specii periclitate sau extincte), precum si la saracirea graduala a comunitatilor de pescari din Delta. Salvati Delta afirma necesitatea interzicerii pescuitului industrial din Delta Dunarii si acordarea de subventii localnicilor prin intermediul programelor europene de finantare (Programul Operational de Pescuit). De asemenea, Salvati Delta sustine dreptul pescarilor de a pescui in continuare in limita unor cote agreate.

Braconajul.

– Un alt factor de presiune pentru resursa piscicola a Deltei il reprezinta braconajul, estimarile aratand ca anual sunt capturate ilegal peste 5.000 de tone de peste (cantitate egala cu cea capturata legal de Rezervatia Biosferei Delta Dunarii). Acest fenomen, care atinge cote alarmante si pe care autoritatile cu atributii in domeniu il controleaza tot mai greu, poate avea efecte ireversibile pentru ecosistemul deltaic, precum si pentru comunitatile din Delta. In acest sens, Salvati Delta sustine aplicarea stricta a legii si reformarea sistemului juridic de la nivelul judetului Tulcea, pentru cresterea eficientei luptei impotriva braconajului.

Renaturarea.

– Aproximativ 80.000 de hectare din teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii reprezinta amenajari agricole (realizate prin desecari in perioada comunista) si piscicole, care ar putea fi redate Deltei prin renaturare. Acest proces ar contribui semnificativ la protejarea populatiilor de peste din Delta si a biodiversitatii, in general.  SDD militeaza pentru demararea lucrarilor de renaturare a Deltei Dunarii inca neefectuate.

Deseurile.

– In arealul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii nu exista servicii de salubrizare, cu exceptia orasului Sulina, unde exista o groapa de gunoi in care sunt depozitate deseurile in mod neselectiv. Amenintarea pe care o implica aceasta situatie este confirmata de datele Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, al carei raport de activitate pentru anul 2007 arata ca numai 40% din cantitatea totala de deseuri de pe teritoriul Deltei au fost colectate prin sistemul de salubrizare, celelalte 60 de procente provenind din zonele rurale, unde populatia nu beneficiaza de servicii de salubrizare. Aceasta stare a lucrurilor constituie o grava amenintare atat pentru starea de sanatate a locuitorilor Deltei, precum si pentru ecosistemele deltaice.

Fragilitatea ecosistemului.

– Studii de specialitate atesta faptul ca anual noi specii deltaice dispar sau sunt amenintate, unul dintre factorii principali care determina aceasta situatie fiind poluarea intensa a RBDD. O cauza in acest sens o reprezinta lipsa statiilor de epurare si a infrastructurii necesare colectarii si reciclarii deseurilor menajere si industriale. Salvati Delta solicita autoritatilor sa urgenteze proiectele de infrastructura necesare unui management corespunzator al deseurilor si al apelor uzate din Rezervatie.