StiriONG – FDSC a lansat studiul “Nevoi emergente ale copiilor din Romania”

0

articol din “ACTUALITATEA”

In urma unei indelungate colaborari cu organizatia International Child Development Initiatives, Olanda, cu care a derulat un program complex pe tema dezvoltarii abilitatilor de viata la copii si tineri, FDSC deruleaza in 2009, cu ajutorul expertizei organizatiei olandeze, studiul “Nevoi emergente ale copiilor din Romania”.

Studiul, derulat in perioada 1 martie – 1 septembrie 2009, prezinta cele mai importante tendinte comportamentale negative, precum si noile provocari si probleme cu care se confrunta generatia actuala de copii din Romania.

In etapa calitativa s-a efectuat o monitorizare a presei si a studiilor in domeniu, si au fost derulate 14 focus-grupuri cu 299 de copii din 7 judete si municipiul Bucuresti, acoperind 6 regiuni de dezvoltare, precum si interviuri structurate cu 24 de specialisti. Tendintele negative au fost prelucrate si grupate pe 3 domenii: social, sanatate si dezvoltare personala, acestea urmand a fi prioritizate, completate si detaliate in cadrul etapei cantitative. Etapa cantitativa a constat in completarea de catre un numar de 275 de respondenti a unui chestionar online.

89% dintre respondentii chestionarului considera ca generatia actuala de copii este in mare sau foarte mare masura expusa la probleme, nevoi si provocari noi sau in crestere comparativ cu generatiile anterioare.

Tendinte negative actuale:

Cele mai importante tendinte negative actuale din sfera sanatatii copiilor au fost considerate de catre respondenti ca fiind: inlocuirea activitatilor fizice cu cele in mediul virtual (calculator, TV) – 75% dintre respondenti; Consumul de droguri, alcool, tutun in crestere – 65%, Tendinte de obezitate din cauza alimentatiei nesanatoase – 46%.

Cele mai importante tendinte negative actuale din sfera sociala sunt, in ordinea procentelor, urmatoarele: Deteriorarea comunicarii interumane/interpersonale si inlocuirea ei cu comunicarea pe internet – 56% dintre respondenti; Timpul insuficient petrecut de parinti cu copiii – 53%; Agresivitatea in crestere – 52%; Adoptarea (non)valorilor si modelelor promovate de mass-media – 51%.

Cele mai importante 3 tendinte negative din sfera dezvoltarii personale a copiilor sunt ca acestia: Nu mai considera ca realizarea profesionala si materiala se pot obtine prin invatare si munca – 69% din respondenti; Au predominant dorinte materiale si legate de distractie / sunt superficiali – 56%; Isi creeaza o realitate alternativa prin consumul zilnic de timp la calculator si TV – 47%.

Cercetarea calitativa a relevat insa diferente substantiale, astfel unele dintre tendintele negative noi sunt din ce in ce mai observabile pe masura ce localitatea de provenienta a copiilor este mai mare.

Studiul reia apoi aceste tendinte in cadrul a 3 domenii caracteristice generatiei actuale de copii, denumite generic: „Real versus virtual”, „Totul precoce” si „Modele si valori contemporane”.

Puteti descarca studiul de aici!

Studiul “Nevoi emergente ale copiilor din Romania” este o componenta a proiectului “Abordari inovatoare in profesionalizarea lucrului cu copiii”, realizat in parteneriat cu Children of Slovakia Foundation (Slovacia)  si International Child Development Initiatives (Olanda) finantat de Comisia Europeana prin programul Leonardo da Vinci – Transfer de Inovatie.