StiriONG – In perioada 11 – 13 mai la Palatul Parlamentului se desfasoara Forumul ONG, editia 2009

0

CENTRAS, FDSC, ANBCC, Asociatia Pro Democratia, Ce-Re, Fundatia Pact, Opportunity Associates, Salvati Delta cu sprijinul Ambasadei Frantei si al Agentiilor Organizatiei Natiunilor Unite prezente in Romania, organizeaza intre 11-13 mai, cea de-a XII-a editie a Forumului National al Organizatiilor Neguvernamentale din Romania. Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului.

Care este miza pentru editia 2009?

Dezbaterea pentru aceasta editie a Forumului ONG are drept scop stabilirea viziunii pentru anul 2029 a evolutiei sectorului ONG. Desi asistam la o dezvoltare puternica a organizatiilor, sectorul asociativ nu se poate afirma ca al treilea sector al societatii decat prin actiune colectiva. Actiuni comune sunt necesare atat pentru a asigura sustenabilitatea financiara, cat si pentru a obtine un impact relevant la nivel politic si social.

Forumul ONG este spatiul consacrat coalizarii sectorului asociativ. De la prima sa editie, in 1992, Forumul a adunat la fiecare editie sute de reprezentanti ai ONG-urilor din Romania, ai autoritatilor publice locale si centrale, ai finantatorilor si ai presei.

Cui se adreseaza Forumul 2009?

Aceasta editie este dedicata organizatiilor care au vocatia actiunii in beneficiul comun, organizatiilor care inteleg ca atingerea propriei misiuni se face nu doar prin propriul efort singular, cat si prin coalizarea cu alte organizatii si nu in ultimul rand, organizatiilor care apreciaza ca propria bunastare si imagine depind si de bunastarea si imaginea sectorului asociativ ca ansamblu.

Alaturi de acestea vor fi invitati si  finantatori, reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale, ai partidelor politice, ai presei si ai mediului academic.

Agenda este construita de participanti pentru ca editia din acest an a forumului va fi organizata utilizand metoda „Open Space” – (Spatiul Deschis). Metoda reuneste un grup mare de persoane, implicandu-le in conversatii pe subiectele propuse de ei. Practic, participantii, care trec printr-un proces structurat care permite organizarea datelor si selectia ideilor considerate importante de cei mai multi. Tehnica Spatiului Deschis se bazeaza pe principiile colaborarii comunitare si a “pietei de idei”. Participantii penduleaza continuu intre grupurile mici de lucru si comunitatea participantilor (plen) asigurand polemizarea incrucisata de informatii si opinii.

Prima zi de Forum va gazdui discursuri sustinute de vorbitori-cheie care vor prezenta viziunea lor asupra actualei stari a sectorului si a potentialului acestuia de dezvoltare. Gazda discutiilor va fi Dorin Tudoran, presedinte CENTRAS.