StiriONG – Fundatia “Alaturi de Voi” pretinde daune Autoritatii de Management a POSDRU din Ministerul Muncii

0

articol din “INSTITUTII PUBLICE”

Fundatia “Alaturi de Voi” pretinde, intr-o notificare juridica adresata AMPOSDRU, daune de 0,1%/ zi de intarziere. Cauzele acestui demers sunt pagubele suferite din cauza rambursarii cu intarziere a tran­selor, a nevirarii prefinantarii pentru anul doi de proiect si nerambursarea TVA avansate pentru cheltuielile eligibile.

Fundatia „Alaturi de Voi”, din Iasi, are in imple­mentare un proiect strategic accesat prin POSDRU, Axa prioritara 6 „Promovarea in­cluziunii sociale”, DMI 6.1 „Dezvoltarea econo­miei sociale”.

Una dintre problemele majore intampinate de fundatie este intarzierea rambursarii cheltuielilor pe proiect. La 19 februarie 2010, trecusera 80 de zile de cand fusese depus raportul tehnico-financiar nr. 3, termenul din contract fiind depasit cu 35 de zile. Suma solicitata spre rambursare este de 104.546 de lei.

Odata cu raportul nr. 3, a fost depusa si cererea de prefinantare pentru anul doi de proiect intrunind conditia din contract de a fi dedusa prefinantarea in proportie de 70% pentru primul an, ca sa poata fi solicitata pentru urmatorul an. Suma solicitata pentru prefinantare an doi este de  573.500,80 lei.

In plus, timp de 16 luni de proiect valoarea TVA avansata a fost de 64.524 de lei, aferenta cheltuielilor eligibile pe proiect. Informatiile despre cand va fi recuperata lipsesc, insa, din cauza absentei unor instructiuni in acest sens agreate de AMPOSDRU cu Ministerul de Finante.

Neachitarea in termen scurt a taxelor si impozitelor pe salarii va duce, se pare, la executarea silita a fundatiei, conform unei somatii emise de Directia de Finante Iasi, in data de 5.02.2010. Taxele si impozitele aferente per­sonalului angajat pe proiect se ridica la 116.301 lei, iar valoarea care trebuie ram­bursata potrivit raportului tehnico-finan­ciar nr. 3 este de 104.546 lei, ceea ce in­seamna ca trebuie virata si prefinan­tarea pentru anul doi de proiect pentru a acoperi suma in totalitate. Termenul-limita de plata fusese deja stabilit pentru 24.01.2010.

Sursa: financiarul.com