StiriONG – Guvernul tine blocate 538 mil. € din fonduri europene fara sa ia in considerare semnalele de alarma ale ONG-urilor

0

Guvernul Boc ignora in continuare semnalul de alarma tras de peste 100 de membri ai societatii civile care, la inceputul anului, cereau de­blocarea mecanismului institu­tio­nal responsabil cu derularea fondurilor europene pentru pregatirea personalului din companiile autohtone.

Astfel, 3,476 miliarde de euro se afla in mainile functionarilor Autoritatii de Management a POSDRU din Ministerul Muncii, bani ce ar fi putut intra in pre­gatirea angajatilor din companiile romanesti care se straduiesc sa faca fata crizei. Atitudinea nefavorabila a Autoritatii de Mana­gement din Ministerul Muncii com­pro­mit insa sansele companiilor de a accesa acesti bani.

Centrul de Resurse pentru par­ticipare publica (CeRe) si Coalitia ONG-urilor pentru Fonduri Structurale, alaturi de pes­te 100 de organizatii neguver­na­men­tale, sindicate si patronate, au trimis, in urma cu o luna, o scrisoare deschisa pre­mierului Emil Boc, dar si tuturor ma­rilor responsabili din sistem, avertizand asu­pra riscului ca Romania sa piarda o buna parte din fondurile europene ne­ram­bursabile. Neregulile semnalate la nivelul autoritatilor de management sunt, asa cum au fost sintetizate in document, dar si asa cum a dovedit-o experienta pen­tru multi dintre beneficiari, duratele lungi intre depunerea cererilor de finan­tare si primirea raspunsurilor, proces de evalu­are lipsit de coerenta si uniformitate, du­rate lungi intre aprobarea cererilor si sem­narea contractelor, intarzieri in ram­bursarea banilor cheltuiti, imposibilitatea de recuperare a TVA, comunicarea greoaie a auto­ritatilor de management atat cu organis­mele intermediare, cat si cu solicitantii si beneficiarii.

Astfel, pentru cererile apro­bate in cadrul POSDRU in luna octombrie 2009, solicitantii nu au fost invitati sa semneze contractele nici pana in ziua de astazi.

Sursa: financiarul.ro