StiriONG – Intalnire ONGuri – Guvern: inceputul unui dialog structurat?

0

articol din “ACTUALITATEA”

In data de 7 aprilie a.c., un grup de federatii, coalitii si organizatii suport pentru sectorul neguvernamental s-a intalnit cu Premierul Emil Boc, reprezentanti din aparatul sau si responsabilii din Autoritatile care gestioneaza fondurile europene.

Alaturi de identificarea unor zone de interes in care organizatiile neguvernamentale si Guvernul ar putea initia un dialog structurat si regulat (flexibilizarea mecanismelor de finantare publica, cresterea ponderii acesteia si sustinerea coagularii sectorului neguvernamental pe domenii specifice, intensificarea efortului in activitatea de cercetare si colectare de date etc), subiectul care a ocupat cea mai mare parte din agenda discutiilor a fost managementul fondurilor structurale asa cum se vede el din zona organizatiilor neguvernamentale.

Seful Executivului a apreciat expertiza organizatiilor non-guvernamentale in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene, si a afirmat ca Guvernul doreste perfectarea unui mecanism de colaborare cu mediul asociativ, astfel incat cadrul normativ reglementat de Guvern in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene sa poata beneficia de bunele practici dezvoltate de ONG-uri si sa rezolve problemele intampinate de acestea. „Am pornit totdeauna de la premiza ca organizatiile non-guvernamentale reprezinta o resursa de expertiza si de bune practici pentru Guvern, avand in vedere faptul ca dvs. ati reusit sa demonstrati ca, desi aveti resurse financiare limitate, puteti sa faceti lucruri extrem de importante pentru comunitate si pentru Romania in ansamblu. Obiectivul nostru este sa perfectionam mecanismul de colaborare, sa eficientizam activitatea Colegiului pentru asociatii si fundatii care functioneaza pe langa Cabinetul primului-ministru astfel incat expertiza, bunele practici, observatiile, sesizarile dvs. sa poata fi luate in analiza, transpuse in acte normative sau corectate practicile din unele institutii ale statului” a declarat premierul Emil Boc.

Pornind de la cele mai bine de 100 de sesizari colectate de Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale, reprezentantii coalitiei au rezumat principalele probleme care tin pe loc absorbtia fondurilor europene, precum si o serie de solutii:

–              lipsa de resurse umane de la nivelul autoritatilor de management – in special al autoritatii de management a Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane

–              sistemul financiar si conditiile financiare pe care le au de indeplinit implementatorii de proiecte, conditii care, coroborate cu intarzieri in rambursarea fondurilor au dus la proiecte blocate, organizatii in imposibilitate de plata sau renuntarea la proiecte deja aprobate.

–              birocratia excesiva si procedurile greoaie care ornesc de la prezumtia de vinovatie si blocheaza atat beneficiarii cat si autoritatile de management

–              comunicarea ineficienta.

Reprezentantii Guvernului, la randul lor, au precizat care sunt prioritatile Guvernului in ceea ce priveste absorbtia. In mare parte, acestea coincid cu concluziile organizatiilor neguvernamentale. De asemenea, reprezentantii guvernului au promis ca vor tine cont de propunerile organizatiilor. Concret, reprezentantii guvernului au promis ca:

–              vor avea in vedere cresterea prefinantarii puse la dispozitia beneficiarilor

–              vor fi deblocate posturile vacante din cadrul autoritatilor de management si organismelor intermediare

–              vor avea in vedere eficientizarea procedurilor si revizuirea birocratiei.

Un subiect ramas deschis este extinderea fondului de garantare si pentru organizatii neguvernamentale. 

O ultima promisiune facuta este continuarea si structurarea dialogului dintre Guvern si sectorul neguvernamental, iar temele prioritare pentru urmatoarea intalnire vor fi: sustenabilitatea sectorului neguvernal si un proiect comun referitor la Anul European al Voluntariatului 2011.