StiriONG – Intalniri de lucru privind conceptul de “Responsabilitate sociala a intreprinderilor”

0

In perioada 7 -8 februarie 2011, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Sibiu a gazduit o sesiune de lucru a reprezentantilor Camerelor de Comert din Regiunea de Dezvoltare 7 Centru, care promoveaza conceptul de “Responsabilitate Sociala a Intreprinderilor” (RSI).

Sesiunea face parte dintr-un set de 6 intalniri de lucru, toate organizate la Sibiu, ce se vor desfasura lunar, la CCIA, pana in luna iulie, inclusiv.

La eveniment a fost prezenta Sabina Nicolella (Italia), reprezentand firma Ecosistemi, din Roma, specializata in consultanta RSI. Intalnirea a urmarit sa detalieze problematica activitatii viitoarelor “birouri de asistenta pentru promovarea RSI”, in cadrul Camerelor de Comert.

Conceptul de “responsabilitate sociala” a aparut in Romania, la inceputul anilor ’90 cand, o serie de ONG-uri si fundatii au fost infiintate de catre institutii publice sau private, in special pentru scopuri umanitare.

Dezvoltarea economica si presiunile create de programele de RSI ale companiilor multinationale au determinat, in ultimii ani, diverse companii, mici si mari, sa se implice in actiuni de acest tip, in parteneriat cu diverse alte entitati.

Autoritatile publice nationale au devenit active, cu precadere in ultimii 3-4 ani, pe linia incurajarii RSI, la nivel de strategii, programe si instrumente.

Astfel, “Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila”, 2008, recomanda “promovarea in Romania, cu sprijinul asociatiilor patronale, partenerilor sociali si Camerelor de Comert, a obiectivelor si practicilor Aliantei Europene pentru Responsabilitate Sociala Corporativa, in vederea lansarii voluntare in mediul de afaceri a unor initiative ce trec dincolo de cadrul minimal al cerintelor legale”.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile construieste in prezent o baza de date online pentru achizitii ecologice (www.achizitiiecologice.ro), iar Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor a demarat un proiect pentru educatia si informarea consumatorilor privind, printre altele, si criteriile de mediu in alegerea produselor.

Sursa: tribuna.ro