StiriONG – Interviu cu organizatorii Fundei Umane din Iasi, intrata in Cartea Recordurilor

0
interviu-cu-organizatorii-fundei-umane-d-1907t-5594687

Fundatia Alaturi de Voi Romania a organizat in data de 11 decembrie, la Iasi, cea mai mare funda umana din lume ( 4851 de persoane), cu sprijnul celor 140 de parteneri ai evenimentului inclus in campania „Deschide-ti inima. Sunt la fel ca tine!”. 

Actiunea s-a desfasurat pe esplanada din fata Palatului Culturii Iasi si au participat 4851 de persoane, cu 1211 persoane mai mult decat la recordul precedent (stabilit in 2007 in Germania).

Participantii au pastrat 2 minute de reculegere in memoria persoanelor decedate de SIDA, au lansat baloane cu insemnele campaniei si au aprins lumanari in jurul quilt-urilor, închinand un gand celor disparuti din cauza acestui flagel. De asemenea, ei au primit fulare rosii pentru a forma funda – simbolul international al solidaritatii cu persoanele infectate HIV.

Datorita succesului impresionant de care s-a bucurat acest eveniment ca simbol al solidaritatii cu persoanele infectate si afectate de HIV/SIDA, Stiriong.ro a realizat un interviu cu Doamna Angela Achitei, Presedintele Executiv al Fundatiei Alaturi de Voi Romania, urmarind sa oferim si celor care nu au putut ajunge fizic la Iasi, in data de 11 decembrie, o perspectiva din interior asupra acestei activitati ce va ramane in Cartea Recordurilor.   

Stiriong: Ce a insemnat Funda Umana pentru Fundatia “Alaturi de Voi” Romania?

Angela Achitei: Un raspuns splendid din partea comunitatii, care a reusit sa depaseasca frigul, distanta, interese de moment si sa dea acest semn de solidaritate cu persoanele infectate si afectate HIV/SIDA. Si cei peste 140 de parteneri au raspuns peste asteptari…Initial cand am creionat evenimentul in cadrul campaniei “Deschide-ti inima! Sunt la fel ca tine!”, anticipam prezenta a circa 4000 de oameni, in 9 decembrie cand s-au terminat confirmarile aveam o lista cu 3700 de persoane si am avut in funda 4851 de oameni din judetele Iasi, Galati, Vaslui, Botosani, Mures, Bucuresti si din orasul Pitesti.

Semnul acesta de solidaritate este de fapt speranta pentru beneficiarii nostri, care de-a lungul timpului, s-au confruntat cu discriminarea, marginalizarea si in 11 decembrie au simtit 4851 de imbratisari.

Pentru noi ca organizatie, a fost demonstratia faptului ca daca vrei foarte mult ceva, putem obtine avand o echipa unita si profesionista si sprijin din comunitate. In urma cu 2 ani, in acelasi loc, in fata Palatului Culturii din Iasi am visat la acest record sperand ca astfel mesajul nostru ca avea un impact mai mare si iata ca am reusit sa-l atingem. Asadar visele pot deveni realitate…

Stiriong: Impartasiti-ne cateva dintre reactiile post-eveniment ale celor care au contribuit la acest record.

Angela Achitei: Dupa expedierea comunicatului post eveniment au venit mai multe reactii pe mail si fiecare dintre ele ne-au impresionat. Iata de pilda, doamna Margareta Paslaru ne scrie: “Felicitari!  Ne bucuram de reusita acestui proiect si sper ca si pe viitor sa mai colaboram.  Cred ca bucuria participantilor la activitate, dar mai ales efortul persoanelor ce au pregatit evenimentul, sa aiba un impact mai mare si asupra celor care nu au reusit sa fie prezenti fizic din motive obiective sau subiective.  Un pas spre inima celor mai sceptici.  Sanatate si DOAMNE ajuta! Cu respect, Pislaru”. Alta persoana, Dana Cozma, mentioneaza “Felicitari sincere pentru tot ceea ce faceti! Chiar daca fizic nu am putut fi langa voi, inima mea deschisa v-a fost alaturi…”. Alin Cristea din Oradea ne-a cerut informatii despre eveniment si permisiunea postarii pozelor pe blogul sau http://rotundu.wordpress.com, iar Claudiu Toma ne scrie “lucrez pentru World Records Academy -SUA, cea mai mare organizatie care omologheaza recorduri. Din Romania am omologat citeva zeci de recorduri in ultimii ani. Ne-ar interesa detalii de la evenimentul Dvs;  puteti inscrie gratuit recordul Dvs pe situl nostru, worldrecordsacademy.org , la sectiunea “world record registration.”…

Avem persoane care din diverse judete ne-au trimis monitorizarea media fara ca noi sa le fi cerut, intr-un act de mandrie ca au participat la realizarea a ceva deosebit.

Sigur ca mai sunt si reactii in mass media din partea celor care au fost prezenti acolo…Cert e ca fiecare a venit cu bucurie si a inteles cat de importanta e contributia lui. 

Stiriong: Cum ati descrie atmosfera din timpul evenimentului?

Angela Achitei: Coplesitoare, mai ales in cele 2 minute de reculegere, in care aprope 5 000 de oameni au tacut ca si cand nu ar fi fost acolo. Realmente a fost impresionant si atunci am realizat cu totii puterea pe care o avem, solidaritatea noastra. Au fost zile de munca intensa rasplatite din plin in acele 2 minute. 

Stiriong: Rezultatul final al evenimentului a fost conform asteptarilor?

Angela Achitei: Rezultatul, asa cum va spuneam, a fost peste asteptari. Au fost momente in care piedicile aparute pareau de nedepasit, dar noi intotdeuna stim ca vom reusi pentru ca nu muncim in scop personal, ci pentru o cauza nobila. Si totusi, trebuie sa spun ca ne temeam de faptul ca, cu toate problemele, gripa noua, frig, bani putini… raspunsul va fi mic. Si recordul precedent a fost depasit cu 1211 persoane, iar mass media a transmis mesajul nostru pe toate canalele…

Stiriong: Funda Umana a beneficiat de sustinerea unui numar foarte mare de organizatii. Ce anume considerati ca le-a determinat sa se alature initiativei Fundatiei Alaturi de Voi? 

Angela Achitei: Este o intrebare foarte dificila. Sigur un raspuns este increderea de care se bucura organizatia noastra si reputatia buna pe care o avem. Va dati seama ca am pus in miscare un intreg mecanism, in care credibilitatea noastra a fost un punct forte. Fundatia “Alaturi de Voi” Romania are multi colaboratori, din domenii foarte variate si vizibilitate mare in comunitate. Cred ca am “incasat” beneficiile anilor de munca pe care ii avem in spate. 

Apoi cred ca un argument a fost faptul ca am explicat public de ce vream sa inregistram un record mondial – nu ca modalitate de promovare a organizatiei – ci pentru ca impactul mesajului nostru sa fie mai mare, si am facut aceasta prin spoturi audio, video si cele doua site-uri www.fundaumana.ro si www.1decembrie.eu .  

Asa cum ati observat poate lecturand lista partenerilor, au fost prezente multe unitati de invatamant si am urmarit acest obiectiv in mod special, deoarece tinerii trebuie sa inteleaga responsabilitatea pe care o au fata de propria existenta si de asemenea, sa invete ce inseamna solidaritate, toleranta. Cadrele didactice au inteles intentia noastra si ne-au oferit un ajutor insemnat, pentru care le multumim.

Colegii nostri de la ONG-uri au apreciat de asemenea chemarea noastra si au raspuns pozitiv. Aici as remarca faptul ca am beneficiat de suportul unor organizatii mari precum UNICEF, UNAIDS, FDSC, UNOPA care nu se asociaza la orice eveniment dar si a unor organizatii mici pentru care deplasarea a fost un efort  pe care il pretuim foarte mult, cum pretuim de altfel implicarea fiecaruia dintre cei 4851 de oameni care au fost la Funda umana.

Vreau sa mentionez faptul ca aproape toate materialele campaniei (4500 de pliante, 200 de afise, 150 de certificate de participare, 4500 de lumanari decorative) au fost realizate de catre persoane infectate cu HIV angajate in unitatile protejate ale fundatiei din Iasi, Constanta si Tg. Mures. Am promovat si acest lucru…, poate ca si aceasta implicare a persoanelor care traiesc cu HIV a generat si o mai mare implicare a comunitatii…

Nu in ultimul rand, a contat foarte mult si sustinerea Reprezentatei UNICEF in Romania, a Primariei si a Politiei municipiului Iasi.  

Stiriong: Doriti sa repetati experienta Fundei Umane si in viitor, poate si in alte orase din tara?

Angela Achitei: Funda Umana este un eveniment organizat in mod traditional de Fundatia “Alaturi de Voi” Romania in cele trei judete in care are centre: Iasi, Constanta si Mures. Asa ca vom mai organiza funda umana. Nu neaparat ca record…Oricum noi nu ne-am propus decat sa obtinem maximul de impact pentru mesajul de suport pentru persoanele infectate cu HIV, iar recordul a fost un mijloc nu un scop.

Funda umana, mare, mica va ramane insa cu valoarea ei de simbol si o vom realiza cat va exista nevoia de a genera suport pentru persoanele infectate HIV si nevoia de a ne aminti de cei disparuti de SIDA.