StiriONG – INTERVIU: „Decizia de a deveni voluntar international mi-a schimbat viata”

0

articol din “ACTUALITATEA”

Un trainer international din Polonia raspunde la porecla „Miau”, pe care i-au dat-o elevii de liceu cu care lucreaza. Michal Zabkowski este din Polonia, are 26 ani si se afla in Romania pentru un proiect desfasurat de organizatia „Scoala de valori” in parteneriat cu AIESEC. „Miau” vorbeste cu pasiune despre proiect, despre Romania si despre cum i-a schimbat viata experienta de voluntar international, pe care o recomanda tuturor.

De ce ai ales sa vii aici?

Prima oara nu a fost o alegere, ci mai degraba o intamplare. Vroiam sa fac un schimb international si cautam internshipuri pe timpul verii. Imi doream un loc cu iesire la mare si un proiect cara sa ma atraga, un proiect educational. Am cautat in toate tarile, si am ales Constanta, pentru ca indeplinea cele doua conditii: era la mare si am gasit  un proiect foarte interesant- GROW. Pentru ca a fost o experienta foarte puternica, m-am intors, prin Serviciul European de Voluntariat, in acelasi proiect, de data asta in Bucuresti, pentru sase luni.

Cum ti s-a parut Romania?

Sincer, aveam preconceptii si stereotipuri puternice despre Romania. Credeam ca Romania e o tara foarte saraca si o sa lucrez cu copii saraci, care nu vorbesc bine engleza. Realitatea a fost diferita. Imi place foarte mult aici, imi plac oamenii, cultura voastra, ospitalitatea voastra. Am inceput sa invat limba si sper sa ajung s-o vorbesc destul de bine.

Ce te-a atras la acest proiect?

M-a atras partea de educatie, lucrul cu tinerii, pentru ca vezi rezultatele imediate. Stiu ca si in Polonia imi ajutam niste prieteni la matematica, ii meditam si am vazut rezultatele- au luat note mai mari, deci nu era timp irosit. Si in lucrul cu elevii e la fel, vezi schimbarea, vezi cum in cateva saptamanai un elev timid se deschide intr-un grup, devine mai sigur pe sine, invata tehnici de prezentare in public. Totul se imbunatateste, si modul lor de a fi, modul in care se comporta, devin mai maturi. Sunt foarte inspirati de trainerii internationali, ii admira. Si asta e sansa noastra, acum putem ajunge la ei, sunt deshisi si receptivi catre orice.

In Polonia exista un proiect asemanator?

Avem un proiect genul acesta, dar e pe termen scurt, nu e gandit pe termen lung. Chiar am constatat, cand am intrat in proiect prima oara, ca avem si noi aceeasi problema. In opinia mea, sistemul de valori din societate se depreciaza, oamenilor nu le mai pasa. Nu cunosc societatea romaneasca foarte bine, dar din ce am vazut si am vorbit cu oameni, e similar. In Polonia, de exemplu, dar si in Romania, din ce am auzit, sistemul de educatie e criticat pentru ca nu e bine organizat. Si sunt de acord, exista o lipsa a a abilitatilor practice si a unei atitudini umane din partea profesorilor.

De ce ai vrut sa devii voluntar international?

Am vrut sa ma bucur de experienta internationala, de interactiunea cu o alta cultura, sa-mi imbunatesc limba engleza si sa nu vorbesc poloneza deloc. Voluntariatul era ceva nou pentru mine, nu am vrut sa merg sa castig bani, chiar am economisit opt luni ca sa pot veni in Constanta. Unii prieteni au ras de mine si n-au inteles de ce ma duc in alta tara sa fac voluntariat. Le-am spus ca e ceva in mine care ma impinge sa fac asta, vreau sa fac ceva pentru societate, sa cunosc oameni noi, culturi noi, sa ma autodepasesc. Am vrut o provocare, sa ma descopar. M-am inscris in Aiesec anul trecut si mi-am schimbat modul de a gandi, nu mai acord importanta banilor atat de mult, iar decizia de a avea o experienta internationala a fost cea mai buna din viata mea.

Cum te-a ajutat? Ce ai invatat nivel personal?

In primul rand, m-am descoperit pe mine. Am descoperit ca banii nu sunt importanti pentru mine, si m-a surprins asta. Am 26 ani si nu am o masina sau apartament, dar nu simt ca am nevoie de ele la un nivel ridicat. Vreau sa fiu o persoana fericita, in asta cred, vreau o familie fericita si sa fac lucruri in care cred si care ma pasioneaza. Si am trait o experienta incredbila, pe care n-aveam cum s-o traiesc altfel, la serviciu sau altundeva. Da, te intelegi bine cu oamenii, dar asta e ceva total diferit. Iti hraneste in primul rand sufletul, te simti bine cand faci ceva pentru societate, fara sa astepti nimic in schimb. Simti o satisfactie interioara, eu am plans anul trecut cand a trebuit sa plec, si o parte din mine a ramas in Constanta.

Ce planuri de viitor ai? Iei in considerare alte experiente internationale?

O sa ma implic in continuare in proiectul GROW din Polonia, online, o sa incerc sa-i sustin cat pot. De asemenea, o sa am propriul meu proiect bazat pe training. Polonia e casa mea, dar sunt deschis pentru alte oportunitati, cine stie. Avem o singura viata, si recomand oricui o experienta de genul acesta, e o decizie care o sa le schimbe viata, as lua-o eu in locul lor.

 Andreea Giuclea