StiriONG – Interviurile campaniei “Non-profit, dar Pro-dezvoltarea durabila” continua cu asociatia Viitor Plus

0

Societal invita organizatiile societatii civile la un dialog pe tema dezvoltarii durabile pornind de la propriile activitati, proiecte si experiente.

Startul campaniei este dat de 30 de ONG-uri, care explica intr-o serie de interviuri care este contributia lor la dezvoltarea durabila. Campania invita  toate organizatiile non-profit interesate de demersul Societal sa promoveze principiile dezvoltarii durabile. Detaliile despre cum se pot implica ONG-urile sunt disponibile pe pagina campaniei.

Care este misiunea asociatiei ViitorPlus?

Misiunea noastra ca organizatie este de a transpune in practica proiecte pentru dezvoltare durabila la toate cele trei niveluri. Printre domeniile pe care noi le atingem prin aceste proiecte se numara managementul capitalului natural, consum si productie durabila, educatie pe segmentul de dezvoltare durabila si nu in ultimul rand, buna guvernare.”

Cum transpuneti dezvoltarea durabila la nivel de proiecte?

Ca si proiecte practice pe care le desfasuram avem “Adopta un copac!”, un proiect de impadurire a unor suprafete de teren degradat, desfasurat pe pe termen lung. Pe partea de productie si consum durabil avem doua proiecte pe reciclare, “Recicleaza pentru copaci” si “Recicleta”. De asemenea, pentru protectie durabila avem “Sacosa de panza”, un atelier de insertiune sociala. Pe partea de buna guvernare avem proiecte in cadrul platformei pentru Bucuresti, Pactul pentru Bucuresti, acolo suntem activi impreuna cu alte ONG-uri. Pe partea de educatie avem mai multe traininguri si programe de dezvoltare durabila si mai nou avem un proiect numit “Ecoprovocarea”, care este un concurs intre licee. Pe baza proiectelor pe care le vor desfasura pentru mediu, tinerii vor fi punctati, iar cel mai bun va castiga un premiu.

Ca asociatie, noi ne propunem sa transpunem in practica aceste proiecte la nivel de individ, asociatie si in comunitatile in care ne desfasuram activitatea. Valorile noastre, integritate – tot ce promitem ne si asumam ca aducem la buna indeplinire, replicabilitate – proiectele noastre pot fi desfasurate la orice nivel extins si pot fi aplicate ca buna practica si in alte zone sau de catre alte asociatii, suntem transparenti cu toate procedurile si cu tot demersul proiectelor noastre, consultarea factorilor interesati – daca vor acestia pot sa isi aduca propriile pareri despre proiect, pe care le luam in considerare, exemplu propriu – practic incercam sa transpunem la nivelul nostru individual ca membru al organizatiei practicile de dezvoltare durabila pe care le transpunem in proiectele pe care le desfasuram, abordare pe termen lung – proiectele noastre nu sunt punctuale, ci ne intoarcem asupra acelorasi locatii de plantare an de an pana ajungem in momentul in care consideram ca padurea este matura.