StiriONG – Lansarea raportului „Invata sa traiesti cu Ursul la usa!” – Romania si securitatea energetica europeana

0

Centrul Roman de Politici Europene da astazi publicitatii raportul „Invata sa traiesti cu Ursul la usa” – Romania si securitatea energetica europeana.

Raportul analizeaza securitatea energetica a Europei, facand din Romania un studiu de caz.

 Dependenta energetica a Europei va creste, nu va scadea, pana in 2030. Tarile UE vor consuma atunci cu 11% mai multa energie decat in anul de referinta 2005. In acelasi timp, productia interna va scadea constant. Dependența de importuri a UE va creste pana in 2030, cel mai mult pentru petrol – 95% importat, urmat de gaze, cu 84% (in comparatie cu 58% la momentul actual).

Dependenta de importul de energie este mai scazuta decat media UE-27: pentru petrol 54% fata de 83% media europeana, iar pentru gaze 42% fata de 58% media europeana.

Raportul analizeaza proiectele europene care vizeaza diversificarea tarilor sursa si a rutelor de transport. Cel mai important, Nabucco, se afla in fata unui test important: 2010 va fi un an crucial. Decizia finala de investitie trebuie luata pana la sfarsitul anului. Nu este inca prea tarziu ca Rusia sa intervina decisiv, asa cum a mai facut-o recent, pentru a inversa o decizie a unui stat membru UE (sau cel putin pentru a-l determina sa amane desfasurarea pasilor de implementare al proiectului) sau pentru a veni brusc cu o oferta imposibil de refuzat pentru Azerbaidjan (care ar bloca demararea efectiva a proiectului).

Raportul CRPE face o analiza a costurilor / beneficiilor si a riscurilor celorlalte proiecte posibile, discutand si pozitia Romaniei fata de acestea:

–              South Stream (leaga Rusia de Europa prin Marea Neagra).

–              White Stream (conducta de gaze in Georgia si Romania)

–              White Stream 2, aceeasi ruta, dar transport prin vase specializate

–              Importul de gaz natural lichefiat din Qatar

–              Alternativa nucleara sau cea “verde”

In acelasi timp, Romania are cativa asi nefolositi, raportul recomandand masuri de utilizare a lor:

–              Romania ca principal depozitar de gaz la nivel regional – posibilitatea construirii unui nou depozit de gaz natural la Margineni, in judetul Neamt

–              Resursele din platforma continentala nou dobandita a Marii Negre

Ca parte a unei strategii mai largi, Romania ar putea sa-si propuna ca obiectiv cooperarea pragmatica cu Rusia, punand accent pe acele proiecte care pot fi reciproc avantajoase, precum depozitul de gaz de la Margineni. Adica sa invatam sa traim cu ursul la usa, in mod pragmatic.

Asemenea atuuri ar permite Romaniei, de pilda, sa investeasca strategic in Republica Moldova, fie prin a o sprijini sa construiasca centrale electrice in alte regiuni decat Transnistria, fie prin completarea “inelului” de interconectori existent cu Ungaria si Bulgaria, ceea ce va asigura, astfel, cel putin partial, viitorul european al acestei tari.

Alte recomandari vizeaza dezvoltarea unei structuri institutionale care sa proiecteze si gestioneze politica in domeniul energiei; dezvoltarea energiei regenerabile pentru un mix energetic adecvat; continuarea proiectelor privind Gazul Natural Lichefiat.

Autorul raportului, Robert Uzuna, este expert afiliat al CRPE. A absolvit in 2008 un master la Universitatea Cambridge in cadrul Centrului pentru Studii Internationale. In perioada 2007-2008, a facut parte din comitetul executiv al Cambridge University Energy Network. Intre 2006-2007 a fost fellow la  Edmund A. Walsh School of Foreign Service din cadrul Universitații Georgetown, Washington DC, in aceasta perioada devenind co-fondator al Energia Georgetown. In prezent este diplomat la Ministerul Afacerilor Externe.

Prezentul raport apare  in  cadrul  proiectului  „Romania  activa  in  dezbaterile  europene”  derulat  de Centrul  Roman  de  Politici  Europene (CRPE)  si  finantat  de  Fundatia  Soros Romania in  cadrul  Initiativei  de  Politica Externa.

 Opiniile  exprimate in raport apartin autorului si nu implica automat pozitia organizatiilor si institutiilor al caror membru este, poziția Fundatiei Soros sau cea a altor experți afiliați sau institutii partenere CRPE.