StiriONG – Ministerul Finantelor Publice si Curtea Constitutionala distrug sistemul de integritate in absorbtia fondurilor europene

0

articol din “INSTITUTII PUBLICE”

Transparency International Romania isi exprima profunda ingrijorare cu privire la modificarile de natura sa vulnerabilizeze administrarea fondurilor europene aduse prin Proiectul de Hotarare privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, publicat in data de 19.07.2010 pe website-ul Ministerului Finantelor Publice.

In noua organigrama anexata Proiectului de act normativ, Oficiul de Plati si Contractare Phare (OPCP), ca directie din cadrul Ministerului cu functia de Autoritate Administrativa de Infratire Institutionala, isi pierde din atributiile reglementate prin HG nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, in competentele acestuia nemaintrand activitatea de derulare si gestionare a programelor Schengen si a fondurilor post-aderare. Acestea intra, potrivit proiectului propus de Ministerul Finantelor Publice, in responsabilitatea noii Directii Schengen si Programe Postaderare.

Transparency International Romania considera ca aceasta modificare, realizata sub pretextul ‘eficientizarii activitatii prin reproiectarea structurii organizatorice’, este de natura sa aduca grave prejudicii modului de administrare a fondurilor europene si nu ia in considerare recomandarile si semnalele de alarma reiterate de Comisia Europeana, inclusiv prin ultimul Raport de monitorizare a progreselor Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Desi la nivel de discurs politic se accepta necesitatea absorbtiei fondurilor europene si a imbunatatirii administrarii procesului de achizitii publice, amputarea unei institutii precum OPCP tinde sa acutizeze ‘lipsa unor bune practici cu aplicabilitate generala in domeniul achizitiilor publice, precum si a cooperarii orizontale pentru monitorizarea punerii in aplicare a legislatiei’. Proiectul de Hotarare produce de aceea nu numai instabilitate institutionala si incertitudine juridica pentru autoritatile contractante, ci si costuri suplimentare inerente unei proaste administrari a fondurilor post-aderare, potrivit AGERPRES.

Transparency International Romania solicita de asemenea Ministerului Finantelor Publice prezentarea politicii publice care trebuia sa insoteasca Proiectul de Hotarare si sa explice de ce se impune o asemenea masura, atata vreme cat in Nota de fundamentare a acesteia, sectiunea privind impactul financiar asupra bugetului general consolidat nu arata economii care ar fi putut justifica cel putin ‘contabiliceste’ aceasta destructurare institutionala.

Sursa: agerpres.ro