StiriONG – Mitingul de protest „Zi de lupta pentru Rosia Montana”

0

Peste 100 de persoane au luat parte ieri la mitingul de protest „Zi de lupta pentru Rosia Montana” organizat de asociatiile Bucuresti, Re.Generation, Salvati Bucurestiul, Agentia de Monitorizare a Presei, Militia Spirituala, EcoCivica, Salvati Dunarea si Delta, Noii Golani, Heritage si R.P.E.R .

Participantii au protestat fata de conferinta Rosia Montana Gold Corporation ce a avut loc in acelasi timp la Hotelul Marriott, in cadrul careia opt experti invitati s-au pronuntat asupra noii sume pe care proiectul minier o aduce in economia Romaniei, si anume 19 miliarde USD. Compania sustine ca in urma noilor calcule realizate de experti independenti, Romania va beneficia de suma de 19 miliarde de USD, desi la ultimele calcule suma era de 4 miliarde de USD.

Actiunea de protest a constat intr-o parodie, in care voluntarii au jucat rolurile consultantilor financiari invitati de companie la conferinta. Ei au batut palma cu Gold Corporation, reprezentata de o moarte carismatica si imbietoare, pentru promovarea proiectului minier si a cianurii in randul oamenilor. Sloganul “Noi va dam bani falsi de pomana, voi serviti cianura pentru Rosia Montana” a fost si materializat de cei patru ”experti”, care au oferit celor prezenti la actiune doze din cianura inofensiva.

Cele 10 organizatii neguvernamentale doresc sa atraga atentia asupra propagandei pe care o duce Rosia Montana Gold Corporation in vederea aprobarii proiectului de exploatare, proiect care va afecta iremedial mediul si patrimoniul, a caror valoare este inestimabila si irecuperabila in urma actiunilor cu tehnologii bazate pe cianura.