StiriONG – ONG-urile pot participa la consultarile online privind fondurile prin Granturile Spatiul Economic European

0
ong-urile-pot-participa-la-consultarile-3332t-5130533

ONG-urile din Romania isi pot expune online, intre 10 septembrie si 22 octombrie, parerile privind principalele aspecte care vizeaza implementarea eficienta a fondurilor disponibile prin Granturile Spatiul Economic European (SEE) si norvegiene.

Prin Granturile SEE si norvegiene, Norvegia, Islanda si Liechtenstein vor contribui cu cel putin 100 milioane EUR la noile programe adresate societatii civile din Europa Centrala si de Sud, din care minimum 30 milioane vor fi alocate Romaniei. Organizatiile non-guvernamentale vor fi candidati eligibili si in cadrul altor programe, nu doar in cadrul celui dedicat ONG-urilor. Asadar, asistenta totala pentru ONG-uri este de asteptat sa fie mult mai mare.=

Reprezentantii societatii civile sunt incurajati sa isi faca parerea si viziunea cunoscute, in vederea viitoarei scheme de asistenta financiara pentru ONG-uri la adresa de internet www.eeagrants.org/ngoconsultation. Pe aceasta pagina exista posibilitatea de a face comentarii si de a transmite reactii. Sugestiile primite vor contribui la elaborarea unui ghid pentru programele dedicate sectorului ONG din cadrul Mecanismului Financiar SEE din perioada 2009-2014. Sesiunea de consultari este deschisa intre 10 septembrie – 22 octombrie 2010.

Pe baza evaluarilor si a experientei acumulate ca urmare a asistentei acordate sectorului ONG prin Mecanismului Financiar SEE in perioada 2004-2009, Norvegia, Islanda si Liechtenstein au pregatit un set de propuneri vizand sprijinirea sectorului ONG in perioada 2009-2014. Acestea vor constitui, timp de sase saptamani, subiectul unui exercitiu de consultare online, care va da posibilitatea actorilor din societatea civila, provenind atat din statele beneficiare, cat si din cele donatoare, sa isi expuna parerea cu privire la modul de administrare si la scopul asistentei pentru ONG-uri.

Romania va beneficia intre 2009-2014 de a doua runda de finantare din partea guvernelor Norvegiei, Islandei si Liechtenstein-ului, dupa ce in perioada 2009-2011 programele financiare mai sus amintite au contribuit cu aproximativ 100 milioane EUR la dezvoltarea sociala si economica a tarii noastre, prin intermediul Granturilor SEE si a celor norvegiene. In perioada actuala, 2009-2011, Fondul ONG din cadrul Mecanismului Financiar SEE finanteaza 115 proiecte din sectorul ONG, suma totala disponibila fiind de 5 milioane EUR. O mare parte din proiectele finantate au fost incheiate, celelalte fiind in diverse stadii de implementare. Administratorul Fondului ONG SEE este Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, in colaborare cu Fundatia Carpatica si Fundatia pentru Parteneriat. Detalii despre Fondul ONG, gasiti pe www.fdsc.ro sau pe www.norvegia.ro.

Sprijinul acordat sectorului ONG prin Granturile SEE si norvegiene are scopul de a consolida dezvoltarea societatii civile din statele beneficiare si de a contribui la intarirea echitatii sociale, a democratiei si a dezvoltarii durabile.