StiriONG – „Orasul copiilor” – un loc al culorilor, spatiilor verzi si imaginatiei

0

articol din “ACTUALITATEA”

orasul-copiilor-un-loc-al-culorilor-4264t-6286543

O terasa din Bucuresti a devenit, duminica, un mic centru de planificare urbana: elevii de gimnaziu au proiectat, au pictat si si-au imaginat cum ar arata orasul ideal in viziunea lor. Evenimentul reprezinta ultima parte a proiectului de educatie urbana „Ia-ti orasul inapoi”, desfasurat de Asociatia Komunitas in opt scoli din Bucuresti.

Mai multa culoare, spatii verzi, parcuri de distractii, cladiri ale viitorului, avioane ecologice sau case in copaci sunt cateva din propunerile, unele simple, altele mai indraznete, pentru orasul imaginat de micii urbanisti prezenti duminica trecuta la eveniment.

Orasul ideal: un oras mai fericit

Inainte de a incepe atelierele de pictura, elevii s-au gandit cum ar vrea sa arate orasul ideal pentru ei: „L-am face multicolor, cu mai putine autostrazi, mai multe biciclete, case mai mici si foarte colorate, in diferite forme, cat mai inventiv” povestese cu entuziasm Alina, eleva in clasa a sasea la Scoala Generala nr 7.

Impartiti pe grupuri si supravegheati de cate un profesor de la fiecare scoala, cei mici si-au dat frau liber imaginatiei si au pictat orasul in care si-ar dori sa locuiasca, aplicand cunostintele invatate in cadrul proiectului. Punctele comune au fost culoarea si creativitatea, dar si elementele concrete si necesare: autostrazi suspendate, mai multe parcuri, gradini si rauri, cladiri colorate, strazi curate, aproape lipsite de masini, muzee si terenuri de fotbal. „Orasul ideal pentru noi e un oras mai fericit”, concluzioneaza Magda, de la Scoala Generala nr. 143.

La sfarsit, toti elevii au fost premiati pentru implicarea in proiect, pentru talentul la desen, pentru expresivitatea transmisa prin fotografii si pentru modul in care au coordonat echipele.

Urbanisti in clasa a sasea

Evenimentul de duminica a reprezentat finalul partii educative a proiectului „Ia-ti orasul inapoi!”, implementat de Asociatia Komunitas incepand din noiembrie 2010 si finantat de CEE Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.  Proiectul a imbinat atelierele educative teoretice cu cele practice, in care cei mici au invatat notiuni de urbanism, stiluri arhitecturale, istoria Bucurestiului si au realizat fotografii, machete, interventii pe desene si mici ateliere de urbanism participativ.

Miruna Tirca, coordonatoarea proiectului, spune ca scopul a fost ca acestia sa gandeasca in mod critic si sa inteleaga mai bine ce înseamnă spațiul urban si viața într-un oraș mare: „Dupa ce am discutat si am vazut ce nu le place la Bucuresti, ultima etapa i-a determinat sa vina cu solutii creative, cum le-ar placea sa arate si ce pot face, ca mici urbanisti, sa infrumuseteze orasul.”

Aceasta a fost si partea care le-a placut cel mai mult – realizarea propriului proiect de interventie urbana – o macheta care sa reflecte viziunea lor asupra orasului. „Ne-a placut cel mai mult sa lucram la machete, prin care trebuia sa schimbam orasul. Am invatat in cadrul cursului ca intr-un oras nu trebuie sa fie totul aranjat, putem sa lasam si imaginatia sa intervina”, spune Diana, eleva in clasa a saptea la Scoala Generala nr. 148 „George Calinescu”.

Fotografiile si machetele realizate in cadrul proiectului exprima nevoia copiilor pentru mai multa culoare, verdeata si imaginatie, dar si pentru mai putine masini si santiere. Ioana, spre exemplu, a colorat Casa Poporului in cele mai vii culori, iar o colega a plantat copaci pe acoperisul cladirilor.

Solutiile aduse de elevi nu sunt toate iesite din comun si nerealizabile. „In mare parte, vor lucruri normale: vor locuri verzi, spatii de joaca, chestii colorate. Si asta e adevarul, Bucurestiul nu prea ofera asta”,explica Miruna. 

Manual de educatie urbana

Urmatorul pas il reprezinta scrierea unui manual de educatie urbana, la care Komunitas lucreaza deja, in colaborare cu „Asociatia pentru tranzitie urbana”, urmat de incercarea de a introduce educatia urbana ca materie optionala in scoli si licee. „Noi credem ca se poate face educatie urbana incepand cu varsta asta, pentru ca are impact, ei inteleg mult mai mult decat credem, si nu poti sa stii care din ei ajunge arhitect sau planificator urban.”

Cei de la Komunitas spera ca, intr-o zi, copiii vor fi luati in seama de planificatorii urbani si de cei care decid viitorul orasului, si vor fi cooptati in atelierele de urbanism participativ dintre autoritati, ONG-uri si locuitorii orasului.

Andreea Giuclea