StiriONG – Patrimoniul Parcului Natural Portile de Fier este supus la agresiuni datorate activitatilor antropice ilegale

0

In perioada 18 -19 iunie a.c Grupul Ecologic de Colaborare Nera a realizat o monitorizare alternativa a starii factorilor de mediu si biodiversitatii din zona PN Portile de Fier, pe cursul fluviului Dunarea intre localitatile Bazias (la intrarea Dunarii in Romania) si Dubova.

Activitatea a fost realizata de catre un grup de 17 voluntari, elevi si profesori, de la Grupul Scolar „Mathias Hammer” Anina, Grupul Scolar Industrial Moldova Noua si Asociatia Speo Caras care activeza, in baza unui contract, in cadrul centrului de voluntariat al GEC Nera (vezi detalii pe www.gecnera.ro).

Cele mai relevante fenomene de agresiune impotriva mediului intalnite pe traseu au fost urmatoarele:

 In data de 18 iunie a.c

– Pe teritoriul rezervatiei naturale Balta Nera – Dunare, pe malul stang al Dunarii, in zona golfului de la intrarea fluviului in Romania, exista o cantitate de cca 2 tone de ambalaje din plastic depuse de apele Dunarii la viitura sau impinse la mal de catre de vant.

– In interiorul rezervatiei naturale Balta – Nera – Dunare au fost intanite autoturisme de teren ale Politiei de Frontiera.

– Dupa 3 ani de la disparitia speciei din habitatul de la abrupturile rezervatiei naturale Rapa cu Lastuni

– Valea Divici, lastunul de mal (Riparia, riparia) a revenit si si-a creat doua noi habitate, respectiv unul la 3 Km in amonte de actualul habitat parasit, in abrupturile de marginea drumului DN 57A iar celalalt in abrupturile din zona golfului Dunarii de pe teritoriul rezervatiei naturale Balata Nera – Dunare, uneori printre gramezile de ambalaje de plastic.

-In zona umeda Divici – Pojejena, pe teritoriul comunei Pojejena, se executa lucrari de excavatii si terasamente.

-La iazul de decantare a apelor de mina al SC Moldomin Moldova Noua a fost constatata o furtuna de praf care transporta deseul minier uscat peste zona

-Fata de situatia din anul anterior s-a constatat o degradare a stancii Baba Caia, din apele Dunarii situata langa localitatea Coronini, stanca care este un element

natural de simbolistica al Clisurii de Sus a Dunarii.

-La punctul turistic Pestera Gaura cu Musca, din rezervatia naturala Pestera cu Apa – Valea Polevii, situata pe teritoriul comunei Coronini, nu exista infrastructura de vizitare (panouri de informare, trepte, balustrade, ancore de sprijin). Calea de acces in pestera prezinta riscuri mari de accidentare pentru vizitatori. In

pestera cea mai mare parte a peretilor este inscriptionata cu mesaje, dintre care unele vulgare iar in interiorul pesterii exista vetre de foc. Panoul de la punctul de informare turistica montat de GEC Nera a fost distrus.

In data de 19 iunie a.c

-Pe malul paraului Ponicova de pe teritoriul comunei Dubova exista depozitat gunoi de grajd in doua gramezi neprotejate. Apele meteorice care spala aceste depozite ajung pe cale naturala in paraul Ponicova. In aval de aceste depozite isi au captarile de apa, direct din parau, mai multe pensiuni.

-Infrastructura de vizitare a traseului ecoturistic Ciucaru Mare din rezervatia naturala Cazanele Mari – Cazanele Mici este rudimentara. Nu exista panouri de

informare privind regimul activitatilor de vizitare precum si panouri si indicatoare de promovare a punctelelor de belvedere iar marcajele traseului sunt aproape sterse.