StiriONG – Petrom construieste cel de-al saselea “Parc al Viitorului”

0
petrom-construieste-cel-de-al-saselea-879t-1437638

Tinerii arhitecti si peisagisti din Romania sunt provocati sa participe cu idei pentru construirea unui parc la Constanta, intr-un concurs din cadrul programului de responsabilitate sociala „Parcurile Viitorului”, demarat de Petrom in iunie 2007.

Parcul, cu o suprafata de 1,5 hectare, va fi construit in cartierul CET, o zona industriala a orasului, poluata si lipsita complet de spatii verzi, se arata intr-un comunicat Petrom.

Concurentii pot fi persoane fizice cu varsta de pana la 40 de ani, cetateni romani cu domiciliul sau resedinta in Romania sau in strainatate, care au absolvit sau au calitatea de cursanti ai unei institutii universitare / postuniversitare din domeniul arhitecturii si/sau peisagisticii, personal sau reprezentat prin imputernicit. Concurentii pot participa individual sau in echipe formate din maxim 2 membri.   Documentele necesare inscrierii in concurs pot fi accesate gratuit de pe site-ul www.parcurileviitorului.com.

Concursul incheie pe 8 mai 2009, jurizarea proiectelor va avea loc in perioada 18 – 22 mai 2009, iar castigatorii vor fi anuntati pe 25 mai 2009.

Marele castigator va primi 4.000 euro sau un stagiu la o firma de peisagistica din strainatate. Locul doi va fi premiat cu 1.000 de euro, iar cel de-al treilea cu 500 de euro.

Proiectele vor fi analizate de un juriu format din reprezentanti ai Petrom, ai autoritatile locale, ai societatii civile –  ONG-uri active in ecologie si probleme de mediu, reprezentanti ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii durabile, mass-media, specialisti si cadre universitare in domeniul arhitecturii si peisagisticii.

Tema de proiect contine niste elemente obligatorii. Intotodeauna in parcurile noastre vom avea elementul apa ori fantani arteziene ori cascada, depinde de ce ne va propune tanarul arhitect care va castiga concursul de idei. Vom avea elementul energie alternativa cu siguranta, locuri de joaca pentru copii, terenuri de sport, dar si spatii pentru oamenii varstnici. Practic, ne dorim o zona de atractie pentru fiecare categorie de varsta”, a declarat, intr-o conferinta de presa, managerul Departamentului Comunicare din cadrul Petrom, Mona Nicolici.

In Constanta, fiecare cetatean beneficiaza de aproximativ 14 mp de spatiu verde, iar media europeana este de 26 mp/cap de locuitor. De acest loc de recreere vor beneficia si elevii a doua Grupuri Scolare: “Dimitrie Leonida” si „Cooperatie”, a adaugat Mona Nicolici.

Celelalte cinci parcuri construite de Petrom se afla in Bucuresti („Parcul Lunca Florilor”), Moinesti („Parcul Central”), Pitesti („Expo Parc”), Ploiesti („Parcul Libertatii”) si Timisoara („Parcul Adolescentilor”). Investitia de peste 2 milioane de euro s-a concretizat in 62.500 metri patrati de spatiu verde reamenajati la standarde europene, 6.000 arbori si arbusti plantati, 16 panouri voltaice si 6 instalatii de energie eoliana, 9 locuri de joaca si 3 terenuri de sport.