StiriONG – Problema deblocarii fondurilor europene este din nou in discutie

0
problema-deblocarii-fondurilor-europene-2057t-8775870

Dupa ani de lucru cu fondurile europene si diferite blocaje pe traseul cheltuirii acestora, in sistemul de gestionare si control al fondurilor s-au conturat anumite concluzii legate de solutiile care ar putea fi adoptate.

Cateva masuri de imbunatatire a gestionarii fondurilor europene, propuse de reprezentanti ai institutiilor din sistemul de gestionare si control:

* banii in avans pentru inceperea proiectului sa fie acordati autoritatilor locale, numai daca acestea prezinta un contract de achizitii publice de o valoare semnificativa (un anumit procent din intregul proiect)

* sa fie schimbat mecanismul contributiei bugetului de stat la proiectele autoritatilor locale, in prezent de 13%. Astfel, contributia nationala sa nu mai fie acordata “din oficiu” ci in functie de cat poate in mod real sa “suporte” institutia respectiva. Acest procvent urmeaza sa fie decis in urma unei analize financiare pe fiecare proiect/institutie in parte

banii in avans pentru firmele private sa fie acordati cu garantare din partea institutiilor de stat. In acest sens, poate fi elaborata o schema de ajutor de stat care sa fie transmisa spre aprobare la Bruxelles

* sa fie majorat semnificativ gradul de indatorare (in prezent – 35%) pentru autoritatile publice care prezinta proiecte importante, precum constructie de drumuri sau alimentare cu apa. Aceasta masura, in opinia surselor citate, ar impulsiona mai mult derularea proiectelor decat garantarea cofinantarii pentru proiecte – recent anuntata de catre Guvern – care reprezinta numai 2% din valoarea totala eligibila a proiectului.

Sursa: Euractiv.ro