StiriONG – Recomandari de politici publice privind facilitarea accesului pe piata muncii pentru persoanele cu dizabilitati

0
recomandari-de-politici-publice-privind-3521t-5795082

Fundatia Motivation Romania si SAR pledeaza pentru aplicarea legilor care faciliteaza accesul pe piata muncii pentru persoanele cu dizabilitati, printr-o serie de recomandari de politici publice in domeniu.

E necesara eficientizarea modului de aplicare a prevederii legislative care obliga angajatorii cu peste 50 de angajati sa incadreze persoane cu dizabilitati in proportie de 4% din personal (sistemul de cota); de exemplu, autoritatile publice ar putea fi primele care angajeaza persoane cu dizabilitati in proportia obligatorie.

Controlul aplicarii sistemului de cota trebuie imbunatatit, iar penalitatile colectate sa fie folosite in beneficiul persoanelor cu dizabilitati, prin servicii care sa faciliteze accesul acestora pe piata muncii.

Daca rezultatele serviciului public de medierea muncii nu sunt evidente, o solutie este externalizarea acestor servicii catre furnizorii privati de servicii sociale, care pot obtine rezultate concrete la costuri rezonabile.

Pe termen mediu, guvernul trebuie sa regandeasca politica de protectie sociala, astfel incat sa elimine contrastimulentele reintrarii pe piata muncii pentru persoanele cu dizabilitati.

De asemenea, sistemul de invatamant trebuie sa fie deschis pentru copiii cu dizabilitati; altfel politicile de ocupare vor fi mult mai greu de realizat, cu costuri mult mai mari si rezultate mai slabe.

Indicatori relevanti privind rezultatul politicilor publice actuale:

In Europa, jumatate din persoanele cu dizabilitati au un loc de munca. In Romania, doar 12,7% dintre cei aflati in aceasta situatie (18-55 ani) au un loc de munca, in timp ce rata ocuparii in populatia generala pe acelasi esantion de varsta este de 70%. Aceasta desi toate strategiile guvernamentale privind ocuparea in general sau privind protectia grupurilor vulnerabile au plasat integrarea in munca a persoanelor cu dizabilitati printre prioritati.

Desi firmele cu peste 50 de angajati au obligatia legala sa angajeze persoane cu dizabilitati in proportie de 4% din personal, cel mult 15% din locurile de munca rezervate sunt ocupate.

Penalitatile platite de firme ajung la 64,6 milioane euro anual, dar acesti bani nu se intorc in serviciile de ocupare a persoanelor cu dizabilitati, cum se intampla in toate tarile cu un astfel de sistem, ci se duc in bugetul general.

In plus, din bugetul statului lipsesc circa 30 de milioane de euro din penalitatile necolectate de la firmele care nu au angajat persoane cu dizabilitati in proportia prevazuta de lege.

Principala problema in gasirea unui loc de munca pentru persoanele cu dizabilitati este nivelul de educatie. Rata nescolarizarii este de 7 ori mai mare, iar rata abandonului dupa ciclul primar este de doua ori mai mare (comparativ cu populatia generala). Grupul exclus de la educatie este cel al persoanelor cu dizabilitati fizice sau senzoriale din mediul rural (nu neaparat persoane cu handicap sever).

Studiul Accesul la piata muncii redus pentru persoanele cu dizabilitati a fost realizat in cadrul Proiectului START pentru egalitatea de sanse a persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni!.

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.

Pentru mai multe informatii va rugam sa contactati pe Gabi Comanescu (Fundatia Motivation Romania) [email protected], 0747280238, si Suzana Dobre (SAR): [email protected], 0722395506

http://www.motivation.ro