StiriONG – Reprezentantii AM POS-DRU, prezenti la ”Raspunsurile Finantatorului” (VIDEO) – Partea I

0
reprezentantii-am-pos-dru-prezenti-la-1175t-1998290

Venera Mitran, Consilier pentru probleme europene al POS-DRU alaturi de Cosmin Silviu Meleca, Director POS-DRU, au raspuns intrebarilor dumneavoastra pe stiriONG.ro, la sectiunea ”Raspunsurile Finantatorului”. Mai jos aveti prima parte a interviului, ce raspunde la o parte din intrebarile adresate. Continuarea interviului va fi postata pe stiriONG.ro, in zilele ce vor urma.   

Intrebarea 1: Daca exista in lucru un ghid de achizitii publice elaborat de AMPOSDRU – exista cerinte suplimentare realizate de POSDRU in afara legislatiei specifice pe achizii publice?

AM POS-DRU:  POSDRU nu a elaborat niciun ghid in plus fata de legea nationala privind achizitiile publice, noi nu elaboram decat instructiuni prin care …* (TC- 0.06)

Intrebarea 2: Termenul maxim de raspuns al AMPOSDRU la solicitarile beneficiarilor transmise la [email protected]?

AM POS-DRU: Ca si termen maxim de raspuns ar fi, ca sa fiu corect, 30 de zile perioada obligatorie, dar noi nu ne prevalam de el, raspundem cat de repede se poate la fiecare solicitare, in functie de complexitatea ei, pentru ca sunt…* (TC- 2.08)

Intrebarea 3: Lista completa de instructiuni, norme, ghiduri elaborate de AMPOSDRU, in vigoare, care sunt necesar a fi cunoscute si aplicate in implementarea proiectului de catre un beneficiar –cand va fi gata manualul beneficiarului?

AM POS-DRU: In momentul in care semneaza un contract, beneficiarul primeste pachetul de instructiuni care se aplica, iar ceea ce inseamna legislatie aplicabila direct contractului respectiv este in preambulul contractului, contractul are model publicat pe site, la ghid, in preambulare, toata legislatia in materie pe care o va aplica beneficiarul …* (TC- 3.43)

Intrebarea 4: Cand se vor organiza sesiuni de instruire pentru beneficiari (pentru manageri de proiect, responsabili financiari, pentru responsabili monitorizare si responsabili raportare)?

AM POS-DRU: Pentru primii 132 au fost  organizate sesiuni de instruire. Pentru cei care au contracte semnate anul acesta …* (TC- 5.32)

Intrebarea 5: Daca e call center-ul subcontractat sau este serviciu asigurat direct de catre AMPOSDRU; daca este subcontractat, ce se poate face astfel incat sa fie date raspunsuri clare, la obiect si documentate beneficiarilor care suna pentru suport?

AM POS-DRU: Call-center-ul, linia albastra, este un call-center subcontractat, momentan raspunsurile pe care le dau sunt raspunsuri la intrebari frecvente, iar in cazul in care sunt intrebari mult mai specifice …* (TC- 6.12)

Intrebarea 6: La depunerea propunerilor de proiecte Strategice pe POS DRU – sunt eligibile si ONG-urile care au o vechime mai mica de 2 ani de la infiintare? (In ghidurile publicate in 2009 nu se precizeaza aspectul, pe cand in cele publicate in 2008 era precizata necesitatea vechimii mai mari de 2 ani).

AM POS-DRU: Sa aiba experienta si capacitate administrativa si financiara, acestea ar fi conditii de eligibilitate. Acest lucru se evalueaza pe parteneriat. Daca au o vechime mai mica de doi ani, pot aplica in aparteneriat cu ONG-uri cu mai multa experienta…* (TC- 7.04)

Intrebarea 7: Cand se lanseaza Granturile POS DRU 2009?

AM POS-DRU: Pe la sfarsitul trimestrului doi, inceputul trimestrului trei…* (TC- 7.55)

Intrebarea 8: Este planificat a fi derulat un curs de formare pentru completare raport financiar on-line?- Daca da, cand va avea loc acesta? In prezent sistemul are foarte multe erori si neclaritati si se impune realizarea unei intalniri de explicare a modului in care functioneaza programul.

AM POS-DRU: Momentan nu, deoarece instructiunea  este in vigoare de doua saptamani; se testeaza si vom vedea reactia Beneficiarilor, daca o mare parte nu au inteles…* (TC- 8.16)

Nota:

* – pentru mai multe detalii urmariti materialul VIDEO!

TC – ”time-code”, momentul la care incepe raspunsul la intrebarea care va intereseaza!