StiriONG – Romania a primit avertisment din partea Comisiei Europene

0

Intr-un comunicat al CE se arata ca Romania a primit un ultim avertisment in legatura cu o incalcare a legilor europene referitoare la evaluarea impactului asupra mediului.  Avertizarea se refera la fabrica de formaldehida care a fost construita la Brasov in 2007 fara o evaluare a impactului asupra mediului. Romania ar putea fi adusa in fata Curtii Europene de Justitie daca nu ia masuri in urma acestui din urma avertisment, se mai precizeaza in comunicat.

CE a transmis acest avertisment ca urmare a ingrijorarilor privind constructia ilegala a unei instalatii care va produce 60.000 de tone de formaldehida pe an. Decizia initiala de demolare a fabricii a fost anulata de o curte de apel, tara noastra neluand masuri de sanctionare a companiei Kronospan sau de asigurare ca legislatia europeana se aplica.

Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza in Romania in orasele Sebes, Brasov si Constanta. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie, precum formaldehida.

Sursa: green-report