StiriONG – Romania, depozit nuclear ?

0

Cotidianul britanic The Times relateaza in editia electronica, potrivit NewsIn  ca Romania, Olanda, Italia, Polonia, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria negociaza in prezent transportarea si depozitarea deseurilor nucleare din Uniunea Europeana.

Deseurile nucleare din Uniunea Europeana ar putea fi trimise in Europa de Est pentru a fi depozitate intr-un centru subteran, potrivit planurilor luate in considerare de statele membre UE.

Potrivit cotidianului britanic, proiectul, care intervine pe fondul unei cresteri a interesului in puterea nucleara, ar putea fi aprobata in cursul acestui an de Comisia Europeana.

Cele opt tari care discuta despre transportul si depozitarea deseurilor urmeaza sa se intalneasca din nou in mai.

Pana in prezent, numai cateva tari din lume au construit depozite permanente pentru deseurile lor, rezultatul nedorit al productiei de energie electrica in centrale nuclerare. Restul tin materialul in depozite temporare, precum Marea Britanie la Sellafield, in West Cumbria, unde se afla circa 2.500 de tone de deseuri nucleare vitrificate, prinse in ciment si otel. O parte dintre acestea vor avea un grad ridicat de radioactivitate timp de pana la 100.000 de ani.

Si alte tari implicate in acest proiect, precum Romania, Slovacia, Lituania si Slovenia, se confrunta cu probleme similare. Cu unul sau doua reactoare in fiecare tara, ar prefera sa susporte in comun costurile enorme ale unui depozit subteran.

Neil Chapman, de la ARIUS (Association of Regional and International Storage), o organizatie cu sediul in Elvetia implicata in discutii, a declarat ca niciuna dintre tari nu si-a exprimat public dorinta de a gazdui un astfel de depozit, dar toate au admis ca vor fi implicate plati.

Autoritatile romane au infirmat miercuri informatiile publicate de cotidianul britanic The Times, potrivit caruia tara noastra ar purta negocieri cu alte sapte state europene pentru transportarea si depozitarea deseurilor nucleare din UE.

Ministerul Afacerilor Externe a declarat, la solicitarea NewsIn, ca Reprezentanta Permanenta a Romaniei la UE nu a fost implicata in niciun fel de negocieri privind depozitarea deseurilor radioactive pe teritoriul Romaniei, iar la nivelul UE nu au existat discutii sau negocieri privind depozitarea deseurilor radioactive pe teritoriul statelor membre. 

Si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a precizat pentru NewsIn ca in momentul de fata nu se poarta negocieri privind transportul si depozitarea deseurilor radioactive din Uniunea Europeana intr-un depozit international, astfel ca Romania nu participa la negocieri privind transportul si depozitarea pe teritoriul sau a deseurilor radioactive din Uniunea Europeana.

Sursa:  9am.ro