StiriONG – S-a lansat Professoria – un proiect al Fundatiei Dinu Patriciu si al Fundatiei CODECS pentru Leadership

0
s-a-lansat-professoria-un-proiect-al-f-1559t-3382772

Fundatia Dinu Patriciu si Fundatia CODECS pentru Leadership a lansat competitia colegiala “Professoria – Profesori mai buni pentru copiii nostri”. Acest program este adresat universitatilor din Romania, avand ca obiectiv dezvoltarea unor programe inovative de Master in Educatie.

Facultatile care doresc sa participe la proiect sunt invitate sa dezvolte propuneri de curriculum pentru programe de Master in Educatie si sa le inscrie in concurs. Cele 3 facultati care vor realiza cele mai bune propuneri vor primi cele 3 premii in valoare de 30.000 Euro fiecare si vor implementa programele incepand din octombrie 2010. 

Nevoia de schimbare a sistemului educational este evidenta si stringenta. Elementul central si, din punctul nostru de vedere, cel mai important al acestei mult dorite schimbari este profesorul. De calitatea lui, de motivatia lui, de pasiunea si implicarea lui depinde succesul sau esecul oricarei reforme a sistemului. Prin competitia colegiala Professoria ne propunem sa oferim o solutie pentru o mai buna pregatire pedagogica a studentilor care isi doresc sa urmeze o cariera de profesor. Facem acest lucru provocand universitatile sa dezvolte programe inovative de Master in Educatie, care sa formeze profesori pregatiti sa foloseasca metode didactice inovative si in pas cu evolutia la nivel mondial a pedagogiei“, spune Tincuta Baltag, Director General Fundatia Dinu Patriciu. 

”Cred cu forta ca Educatia este, de departe, proiectul public numarul 1 in Romania in urmatorii 10-20 de ani. Miza istorica este succesul sau esecul Romaniei in conditiile generate de dobandirea, la 1 ianuarie 2007, a statutului de tara membra a Uniunii Europene, iar focalizarea complexa si de lunga durata a tarii noastre pe transformarea profunda a Educatiei pe toate palierele sale, intr-o maniera fara precedent pana in acest moment – incomparabila cu oricare dintre schimbarile ori corectiile din zona publica la care suntem martori – reprezinta conditia critica de succes a noii Romanii Europene. Competitia colegiala inter-universitara Professoria este un proiect transformational in perfecta rezonanta cu viziunea enuntata mai sus si, in consecinta, cu multa bucurie, am decis sa fim parte a echipei care il pune in fapt”, spune Marian Stas, Presedinte Fundatia CODECS pentru Leadership. 

Perioada de inscriere a propunerilor este 14 octombrie 2009 – 1 februarie 2010. 

Juriul este format din reprezentanti ai 4 categorii: 

*  invatamant preuniversitar: prof. Dr. Diana Melnic (Scoala nr. 135 ”Stefan cel Mare”), prof. Elena Balan (Scoala Superioara Comerciala N. Kretzulescu), prof. Gabriela Streinu-Cercel (Scoala Superioara Comerciala N. Kretzulescu), prof. Iunona Stas (Liceul Bilingv Miguel de Cervantes), prof. Mirela-Nicoleta Dinescu (Scoala Superioara Comerciala N. Kretzulescu);

* mediul de afaceri: Adrian Stanciu (Human Synergistics), Cosmin Alexandru (Consultant in branding si strategie si trainer), prof. Dr. Niels Schnecker (Schnecker van WYK & Pearson);

* asociatii studentesti: Dragos Preda (Vicepresedinte, Liga Studentilor Romani din Strainatate), Cezar Mihai Haj (Presedinte, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania)

* universitati participante in competitia colegiala. 

Criteriile in functie de care vor fi evaluate propunerile sunt: abordarea inovativa si potentialul de stimulare / promovare a meseriei de profesor; pregatirea practica a absolventilor – viitori profesori; relevanta continutului formarii initiale, coerenta inter-disciplinara si cu practica pedagogica; metodologia de evaluare a absolventilor, cu accent pe competentele specifice profesiei didactice. 

Pe 15 februarie 2010 vor fi anuntate cele 3 programe de master selectate si Universităţile selectate vor primi transa I a finantarii in valoare de 10.000 Euro pentru fiecare, in vederea pregatirii documentatiei pentru acreditarea masterului de catre ARACIS. 31 martie 2010 este termenul limita pentru depunerea de catre universitatile partenere a documentatiei necesare acreditarii programului de master de catre ARACIS. Inscrierile se fac pe website-ul concursului www.professoria.ro, unde este disponibil formularul de inscriere impreuna cu toate informatiile necesare inscrierii in competitie.

Echipa care a dezvoltat proiectul “Professoria – Profesori mai buni pentru copiii nostri”.  este compusa din: Dr. Simona Velea – Cercetator Stiintific Institutul de Stiinte ale Educatiei, Marian Stas – Presedinte Fundatia Codecs pentru Leadership, Dr. Lucian Ciolan – Conferentiar, Catedra de Pedagogie, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei si Tincuta Baltag – Director General Fundatia Dinu Patriciu.