StiriONG – Schimbarile climatice – puse in discutie la Bucuresti

0

articol din “INSTITUTII PUBLICE”

Comisarul european pentru mediu Stavros Dimas a trimis un mesaj de incurajare pentru initiativa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si Asociatiei Green Revolution de a reuni autoritatile publice, sectorul privat si societatea civila intr-o dezbatere premergatoare negocierilor COP15.

Sesiunile de lucru l-au avut ca invitat special pe Stephan Harrison, director al Centrului privind Managementul Riscului asociat Schimbarilor Climatice din cadrul Universitatii Oxford, care a subliniat dificultatea adoptarii unor politici de mediu eficiente, in contextul in care exista un grad inalt de incertitudine al modelelor de prognoza a schimbarilor climatice, in special al celor la nivel regional.  

Din pacate, modelele stiintifice nu ne ajuta sa determinam proiectii regionale, deci nu stim ce se va intampla in Romania, de exemplu, si acest lucru ingreuneaza si mai mult formularea unor politici de mediu eficiente”, a explicat Harrison.

Romania va trebui sa neutralizeze emisiile de carbon din sectorul energetic pana in 2070“, a declarat Claudia Tomescu, director adjunct al Departamentului pentru Energie si Mediu din cadrul Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE). Principalele metode pe care Romania ar trebui sa le aiba in vedere in atingerea acestui obiectiv sunt cresterea eficientei energetice, utilizarea surselor de energie regenerabila si a energiei nucleare, precum si tehnologiile de captare si stocare a dioxidului de carbon.

Sursa: Comisia Europeana